Елена Йончева пред „Народно дело“: 80 % от евросубсидиите отиват в 15 семейства в България

 

Веселин Златков

 

Народният представител от БСП Елена Йончева беше на посещение във Варна в началото на март. „Народно дело“ използва случая да разговаря с нея по няколко важни теми – сигналите за корупция, способни ли са социалистите да спечелят изборите за Европейски парламент и какво вижда един журналист с богат опит в отразяването на конфликти в българското общество.

Разговорът ни предхождаше избухването на скандала с апартаментите на властта, оставките на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той се състоя и преди да стане ясно, че именно Елена Йончева ще води листата на социалистите за евровота. Затова и в него нямаше как да не попаднат тези теми. Въпреки това обаче думите ѝ съдържаха принципни послания, които смятаме, че е важно да стигнат до читателите ни.

Едно от най-важните от тях е свързано с реакцията на обществото спрямо случаите на корупция на властта и злоупотребата с нея, както и на липсата на обвинения и на присъди спрямо хората по върховете на държавното управление. Ето коментара на Елена Йончева:

„Обществото вероятно се възмущава вкъщи, възмущава се през Фейсбук, но в крайна сметка прокуратурата е тази, която трябва да му покаже фактите. Ние можем само да внесем сигнал, да намерим необходимите документи, нямаме правомощия да я заместим. Разбирам въпроса и по друг начин – доколко нашето общество е претръпнало по отношение на корупцията? За съжаление е претръпнало, защото това е начинът, по който функционира държавата. В България няма просто корупция, нея я има в цяла Европа. В България има грабеж! Има изследване на партията на зелените в Европейския парламент, че грабежът у нас всяка година е на стойност 11 милиарда евро. Този доклад е направен на основа информация от Евростат, ОЛАФ, Европейската комисия. Специалистите на „Позитано“ бяха стигнали до този извод още преди две години по документи, с които те разполагат.

Проблемът в България е огромният грабеж. Той идва от липсата у нас на достатъчно силна и независима правосъдна система. Напомням другите два сигнала, които внесох – за оградното съоръжение на българската граница, където е ясно, че има огромна корупционна практика, главният прокурор каза в „Шоуто на Слави“, че има такива данни, но още не излизат с окончателно становище. Също така няма данни какво се случва с документите, които дадохме за корупционните практики в община Хасково, и начина, по който един областен координатор на управляващата партия е назначил своя „дрийм тим“ в нарушение на закона. Това са само два примера, които показват защо доверието в прокуратурата е 8%, колкото и в парламента.“

Дали обаче БСП има възможността да промени това състояние в управлението на страната ни и има ли нужда от съюзници в този свой опит? Това беше следващият въпрос, по който „Народно дело“ потърси мнението на Елена Йончева. Народният представител беше много категорична за това каква огромна отговорност стои пред социалистите:

„Единствените съюзници, на които можем и трябва да разчитаме, са българските избиратели. Така функционира демокрацията. БСП няма избор да не се справи с тази задача в момента, в който вземе властта. Това ще бъде една много сложна битка, много по сложна от тази сега – да бъдат свалени ГЕРБ. Това е една шайка, една мафиотска структура. БСП трябва да се справи, защото първо очакванията към нея ще са много големи, и второ – ако не го направи, никой няма да ѝ прости. Ако БСП се провали, тя ще изчезне от политическата карта на България. Евровотът е много важен за България, както и за Европа. За България е важен, защото това е един своеобразен вот на недоверие за ГЕРБ. И оттук нататък може да тръгне сгромолясването на тази структура.“

Напускането на Народното събрание даде възможност на Елена Йончева и останалите депутати от групата на БСП да проведат повече срещи в регионите на страната. Старата фраза, че България не е София, в днешно време сякаш звучи още по-категорично. Затова попитахме г-жа Йончева как изглежда според нея българската действителност извън столицата. Нейният коментар беше точен и категоричен, както и може да се очаква от един от най-големите професионалисти в българската журналистика:

„Когато човек пътува в България, получава усещането, че държавата се намира в състояние на война. Аз поне съм отразявала големите конфликти на Балканите, а и не само. Трябва да кажа, че картината е същата – изоставени села, разрушени къщи… Ако не обърнем тази тенденция, не е пресилено да се каже, че България няма шанс. Ще дам само един пример в селското стопанство – 80 % от европейските субсидии отиват в 15 семейства, които произвеждат предимно зърно. Не казвам, че те не дават своя дял в българската икономика. Но така не се създава средна класа, така не се съживяват населени места, не се създават малки ферми. Ние имаме уникалния шанс да сме част от Европейски съюз, да получаваме огромни средства. Но получавайки ги, ние сме стигнали дъното на Европа по всички показатели. В този смисъл управляващите от ГЕРБ са последователна антиевропейска партия. Те ни смъкната надолу във всяка сфера – здравеопазване, образование, медии, икономика… Този ръст, за който непрекъснато говорят управляващите, всъщност ще възпроизведе бедност, при това за бъдещите поколения. Ръстът от 3,5 % се дължи предимно на потреблението, а не на инвестиции в икономиката. И нека ви припомня нещо – икономическият ръст в България 2006 – 2007 година беше 6,5 %. А днес икономическият ръст на Румъния, за сравнение, е 4,7%. Просто ни баламосват с някакви цифри, без да обяснят на хората за какво всъщност става дума. Това, което обаче виждаме всички, е, че бедността у нас се увеличава, разликата между бедни и богати се увеличава и че надеждата я няма.“