„Едноокият цар” гостува на Кралския театър в Черна гора

На 14 ноември 2017 г. ДТ „Стоян Бъчваров“ ще представи “Едноокият цар” от Марк Креует на режисьора Петър Денчев в Кралския театър “Зетски дом” в Цетинье, Черна гора. Художник на постановката е Теодора Лазарова, композитор Христо Намлиев, мултимедия Елена Шопова. В ролите: Полицаят Давид – Симеон Лютаков; Лидия, негова съпруга – Милена Кънева; Сандра – Биляна Стоева; Игназий – Пламен Димитров; Политикът – Николай Божков.

След успешното участие на „Едноокият цар” в Международния театрален фестивал „Славия” в Белград, това е вторият чуждестранен гастрол на „Едноокият цар” през тази година и първата изява на Варненския театър в Цетинье. Идеята е то да постави началото на трайно сътрудничество и обмен на представления между Варненския драматичен театър и Кралския театър “Зетски дом”.

Това е най-старият театър в малката планинска страна, основан през 1884 година. Сградата е част от европейския път на наследството на историческите театри (European route of historic theatres) и домакин на един от най-младите балкански фестивали – МИТ, Цетинье. В театъра в момента се играят представления на режисьори като Арпад Шилинг и Диего де Бреа, които се надяваме да видим през пролетта на 2018 г. и във Варна.