Европейският шампион по щанги Христо Христов: Брат ми Стефчо повече заслужава да е Спортист №1 на Варна за годината

 

Ицо ще вдига в Катар на Бъдни вечер

Татко му очаква да вземе олимпийска квота

 

Брат ми Стефчо повече заслужава да стане Спортист №1 на Варна за тази година. Все пак е световен шампион. Това призна джентълменски за „Народно дело” Христо Христов, след като стана европейски шампион по вдигане на тежести за юноши до 20 години в Румъния. Тази титла е четвъртата на международния подиум за 18-годишния щангист на „Титан” след световната и двете европейски при кадетите. Ицо има и сребърен медал от Младежките олимпийски игри.

Брат му Стефчо пък триумфира безапелационно като шампион на планетата при кадетите до 17 години през март в Лас Вегас, като спечели златните медали и в трите движения.

В Букурещ Христо Христов завърши първи и в изхвърляне и изтласкване, което му осигури и златото в двубоя с 396 кг в категория до 109 килограма. Ицо счупи и европейския рекорд в изтласкването, като се справи с 216 кг.

Любопитно е, че в румъската столица варненецът направи шест сполучливи опита. В изхвърлянето той записа 170, 175 и 180 килограма, а вторият – Константин Куровски от Беларус, остана на цели 4 кг зад него.

Стефчо Христов завърши девети в това движение. Той вдигна 145 и 150 кг, но не успя със 154-килограмовата щанга.

В изтласкването Христо се справи безпроблемно с 205 и 210 в първите си два опита. Точно преди последното му излизане обаче следващият го руснак Даниил Вагайцев, който бе вдигнал 206 на втори опит, се провали на 211 и така Ицо вече си осигури титлата. Талантът реши да се пробва за рекорд и след секунди тласна 216.

В това движение Стефчо остана девети. Той започна с два успешни опита – на 160 и 170 килограма, но не успя на 175 и завърши 10-и в крайното подреждане.

„Бях добре подготвен и уверен в силите си, и спечелих с правилна тактика. След втория опит в изтласкването вече знаех, че ще завърша първи в двубоя. Не съжалявам, че не подобрих и европейския рекорд в изхвърлянето, тъй като аз не гоня рекорди, а титли, и стратегията беше такава, че 180 кг в първото движение ми бяха достатъчни”, заяви за „Народно дело” Христо.

„Как се чувствам като европейски шампион? Това не е нещо ново за мен, свикнал съм. Световната титла засега ми остава най-ценна. Искам непрекъснато да се подобрявам и усъвършенствам. Затова не си давам почивка. До края на годината ми предстои много важен турнир в Доха. Ще вдигам в Катар на Бъдни вечер, но състезанието е едно от тези, които са валидни за квота за Олимпийските игри в Токио и аз трябва да запиша възможно най-високо класиране”, допълни еврошампионът.

 

Неговият личен треньор в „Титан“ – Живко Николов, изрази задоволство, че възпитаникът му не само е спечелил златото, но е вдигнал и тежестите, които са планирали.

„Аз знаех, че ще стане първи, защото беше много добре подготвен. Но за нас беше важно да запише високи постижения, защото това е от значение за квотата за Олимпиадата в Токио. Получи се и затова съм много щастлив. Ако ставаше въпрос само за титлата, аз нямаше да искам Ицо да изхвърля 180 кг, а 177 например”, каза за „Народно дело” Николов.

Специалистът напомни също, че това е четвърта европейска титла за Ицо в четири поредни години, което говори за постоянство и правилно развитие на 18-годишния талант.

„Ицо ще продължи да вдига до 109 кг. Това ще е неговата категория в близките години. Следващите три състезания ще са много важни за него, тъй като имат огромно значение за квотата за Олимпийските игри. Дано успее в тях да запише постиженията, които са по силите му и към които се стремим”, пожела Николов.

Таткото на Христо Христов – Димитър Димитров, остана здраво стъпил на земята след поредния триумф на сина му.

„Благодаря на Христо, че за пореден път ме направи горд баща. Вдигна това, което му трябваше за титлата, макар че на тренировки има и по-високи постижения. Съжалявам само, че не подобри и европейския рекорд в изхвърлянето, но и това ще стане. Той отиде много добре подготвен в Румъния и много мотивиран да направи силно състезание, след като на последните две големи прояви контузиите не му позволиха да е на познатото високо ниво”, заяви за „Народно дело” Димитър, който е бивш щангист.

„Ицо се чувстваше длъжник на своите привърженици, но сега отново показа, че когато е здрав и в оптимална форма, съперник му е само щангата. С това постижение той щеше да завърши втори в най-тежката категория.

Надявам се, че Христо ще успее да се пребори за втората българска квота за Олимпиадата в Токио през 2020 година, а там има сили и потенциал да завърши в Топ 3”, добави Димитър Димитров.