Еврейската общност кани варненци на безплатен концерт

 

Трима виртуози със златни флейти и клавирен дует от възпитаници на НУИ „Добри Христов“ ще участват в XIX издание на концерта „Шалом и приятели“, организиран от Регионалната организация на евреите – Варна, със съдействието на общината, ОЕБ „Шалом“ и „Фондация европейска музикална академия“.
На 21 октомври от 19,30 ч. в Операта при вход свободен публиката ще се наслади на брилянтните изпълнения на проф. Георги Спасов, проф. Сибел Пенсел и проф. Айля Улудере. Заедно с Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев именитите флейтисти ще свирят творби на Вивалди, Моцарт, Чимароза и Шаминад. Музикалният празник ще завърши с концерт за две пиана от Пуленк, изпълнен от Галин Ганчев и Дария Йовчева.
Звездните гости на варненска сцена са добре познати в музикалните среди. Проф. Георги Спасов, който наскоро отбеляза 65-годишен юбилей, ще бъде председател на журито на втория Международен флейтов конкурс от 23 до 25 октомври, който се провежда под патронажа на кмета Иван Портних. Проф. Сибел Пенсел, преподавател в Консерваторията в Ница, е отличен от френското правителство с орден за заслуги в областта на културата, а проф. Айля Улудере – ректор на Консерваторията в Истанбул, е носител на множество европейски награди. Блестяща кариера правят и младите пианисти – участници в концерта. Студентът в Кралската музикална академия в Лондон Галин Ганчев и докторантът в НМА „Панчо Владигеров“ Дария Йовчева имат множество изяви на концертния подиум и отличия от наши и международни конкурси.