Д-р Уалид алармира: Зачестяват случаите на гроздовидна бременност

Случаите на гроздовидна бременност, която по принцип е рядка – от 1 на 1000 до около 1 на 3000 – зачестяват. За това алармира един от най-известните варненски акушер-гинеколози д-р Уалид Хамад. „Само от началото на годината в нашия медицински център сме диагностицирали четири подобни случая. Общото между пациентките е, че са на около 30-годишна възраст“, коментира д-р Уалид.
Мола хидатидоза (гроздовидната бременност) бива частична и пълна. Тя представлява патологична промяна на плодното яйце с хидропична дегенерация на стромата на хорионните въси. Хорионните въси образуват гроздовидна маса от мехурчета с воднисто, различно по степен разрастване на хорионния епител.
Симптомите наподобяват бременност. Цикълът на жената спира, тестът за бременност е положителен. Появяват се сутрешно гадене, промяна във вкусовите възприятия, обща отпадналост, болки в корема. При преглед с видеозон обаче лекарят вижда доста уголемена матка, в която няма фетус. С помощта на ултразвук се наблюдава т.нар. „картина на снежна буря“, липсват сърдечни тонове на плода. Нивата на ЧХГ (човешки хорионгонадотропин) скачат рязко – при нормална бременност са около 1000, а при гроздовината могат да достигнат до 30 000.
„Моларната бременност може да е инвазивна и неинвазивна. При неинвазивната кистозното образувание е съсредоточено в един участък от матката и се отстранява чрез вакуумна аспирация. Назначават се антибиотици, след което пациентката се наблюдава активно в рамките на 2 години. Чрез измерване нивата на ЧХГ в началото е ежеседмично до получаване на 3 отрицателни  теста. Обикновено от 3 до 12 седмици след отстраняването на молата нивата на ЧХГ се нормализират, след което се назначават контролни прегледи  и изследвания“, коментира д-р Уалид.
Инвазивната форма е злокачествена. В зависимост от тежестта на състоянието, образуванията, които приличат на власинки, прорастват в маточната стена, като могат да засегнат и други органи. В около 5% от случаите, няколко месеца след прекратяването на молата, пациентката може да развие злокачествен тумор, известен с името хорионкарцином, който бързо метастазира в белите дробове. Матката се почиства чрез кюретаж, но понякога се налага хистеректомия. След операцията се назначават антибиотици и химиотерапия.
„Профилактика на заболяването няма, защото не е установен причинителят. Може първата бременност при една жена да е била нормална, а втората да е моларна. След проведено лечение жената може да забременее“, коментира д-р Уалид. Но предупреждава, че всяка жена, която установи с тест бременност, задължително трябва да отиде на консултация при гинеколог, за да може в случай на гроздовидна бременност да се вземат навременни мерки.