Дунапренови гъби извели Йордан Генов до балканските титли по лека атлетика

 На 68 години подновил тренировки и преодолял 7 разтежения, за да изкачи върховете при ветераните
Производител е на вино и ракия, но никога не пие алкохол

Бившият лекоатлет от Варна Йордан Генов се върна към голямата си спортна любов на 68 години. Две години по-късно той вече има 10 медала от четири балканиади – 5 златни и 5 сребърни, редовно печели първи места на градски първенства, има и 4 отличия от държавни.
Активната кариера на Генов през 60-те години на миналия век е кратка. През нея той става градски и окръжен шампион, и печели три отличия от републикански първенства. Шампион е в щафетата 4х400 метра, втори е на 400 метра с препятствия и трети на 400 метра. Спира обаче рано с царицата на спортовете, тъй като си намира хубава работа във Варна – над 30 години е проектант на вътрешни и външни ВиК инсталации в Проектантска организация.
В напреднала възраст често се събира с бивши леокоатлети и те го канят да тренира и участва с тях на първенства. Най-накрая приема и през януари 2014 година, когато е на 68 години, започва занимания.

29-03
„Бързо обаче получих разтежения – 7 на брой. Спирах за по 10 дни, но пак почвах. Не исках да се откажа като други, тъй като исках да постигна още нещо на пистата. Но болките така и не спираха. Тогава ми помогна треньорът Момчил Проданов. Каза ми да изрежа дунапренови гъби и да ги сложа под петите си, когато бягам. Веднага почувствах подобрение и през 2014 година започнах да се състезавам  с ветераните“, разкри за „Народно дело Седмицата“ 70-годишният Йордан Генов.
От тогава досега той участва на четири балканиади – по две на открито и закрито. В дебюта си в Букурещ взема два медала, после още два в зала в Истанбул и един в Солун. Преди дни Генов постигна най-големия си успех, след като се завърна с пет отличия от първенството на закрито в Букурещ – златни на 60 метра, 60 метра с препятствия, 200 метра и 400 метра с препятствия и сребърен в щафетата. На този форум варненските ветерани записаха най-големия си успех на балканиади, след като спечелиха 33 медала – 14 златни, 11 сребърни и 8 бронзови.
Генов не съжалява, че изпуснал пето злато и благодари на своя съквартирант Йордан Йорданов, че се съгласил да бяга в щафетата, тъй като нямали четвърти човек.
„Данчо е прекрасен мъж, взех го да спим заедно на състезания, тъй като не хърка. В Букурещ спаси щафетата ни, въпреки че не е спринтьор. На първите два поста водехме, но после не издържахме“, казва Генов.

29-01
Неговият приятел Йордан Йорданов се завърна с три медали от Румъния – сребърни на троен скок и в щафетата, и бронзов на 3000 м спортно ходене.
Сега най-голямата цел на Йордан Генов е да участва на европейско.
„Това в края на март в зала ще го пропусна, тъй като трудно могат да се намерят пари. Но ще направи всичко възможно да бягам на първенството на Стария континент на открито през август в Дания. Успея ли да го направя, ще е сбъдната мечта. Иначе ще продължа да бягам на балкански и държавни, но честно да ви кажа, в България успехите не са ми толкова скъпи. Дори медалите от републикански не ги броя. Виж, европейското ще е съвсем друго нещо. Само да съм жив и здрав“, допълва Генов.
Последният разкри и начина, по който се подготвя: „Тренирам по три пъти в седмицата – на плажа на Дружба и в зала „Локомотив“. Доволен съм, че всички се отнасят любезно с мен и когато видят, че трябва да коригирам нещо, най-вече в препятствията, не ми го спестяват. Най-стриктна в това отношение е една млада треньорка Даниела. Моят наставник Пенчо Пенев също се грижи по най-добрия начин за формата ми. Иначе извън спорта спазвам хранителен и питеен режим, но си позволявам от всичко по-малко. Само без алкохол. Производител съм на вино и ракия, но не пия.“