ДПС пита кмета за останалите без дом от „Максуда“

Общинският съветник от ДПС Неджиб Неджибов отправи въпрос към кмета на Варна Иван Портних за бъдещето на обитателите на предвидените за събаряне къщи в ромската махала „Максуда“. По негови думи, там имало постройки на по 100 години, които обаче така и не са узаконени.
Въпросът на Неджибов беше дали ще бъдат предложени места за настаняване на обитателите на съборените къщи, които имали адресни регистрации, плащали ток и вода, „а някои от тях плащат и данъци”, както се изрази съветникът от ДПС.
Питането възмути съветника от партия „Възраждане” Костадин Костадинов, който пък поиска „окончателно решение” на проблема с незаконните постройки в ромската махала. „Дайте да ги видим тези къщи на 100 години там, може да ги включим като архитектурни паметници. Аз съм изненадан обаче, че има картон, който издържа по 100 години”, обърна се той към колегата си от ДПС.
Кметът на Варна Иван Портних също взе отношение към въпроса за незаконното строителство в „Максуда“. Той обясни, че събарянето на част от постройките е заради продължението на бул. „Левски”, но подчерта, че усилията на община Варна да разчисти незаконното строителство в ромската махала са започнали много по-рано. Той не даде обещания, че обитателите ѝ, които изгубят домовете си, ще получат някакви преференции от общината за осигуряване на подслон.