Докосването до Силвия носи късмет и вдъхновява

Благотворителността се е превърнала в призвание за младата жена, преминала през лично страдание
За Силвия Матева в пълна степен е валидна поговорката „Болен здрав носи”.
34-годишната варненка е ярък пример за това как човек с тежка съдба може да успее и да промени към по-добро както своя живот, така и този на мнозина българи.

6 - Portret2

Силвия е само на 15 години, когато е диагностицирана с диабет. Болестта явно се е предала по наследство, тъй като баща й също се бори с нея. Момичето е принудено по няколко пъти на ден да си поставя инсулин, за да живее, а от няколко години използва инсулинова помпа.
Захарната болест е способна да сломи всекиго и може да има сериозни последици за здравето, въпреки че в наше време медицината е намерила противодействие – с лекарства и специален режим на хранене. Силвия обаче показва завидна воля за живот и калява силен характер. Момичето кипи от енергия и страст, за да покаже, че една болест на тялото, каквато и да е тя, не може да отнеме въжделенията и желанието й за един достоен и пълноценен човешки живот.
Силвия успява да завърши висше образование, по-късно става майка на едно прекрасно момче, което отглежда сама. Лъки сега е третокласник в Музикалното училище и свири на пиано.
Голямата тръпка на варненката са народните танци. Нейната майка играе в група към Корабостроителния завод и когато води със себе си тригодишната си дъщеричка, Силвето едва ли е предполагала, че един ден танците ще се превърнат не само в нейно хоби, но и в стимул и начин на живот.
Днес в групите по народни танци на хубавицата участват 550 души. 12 от тях са професионалисти във формация „Моряците”. Покрай ангажиментите си с тях, Силвия води и два курса по йога.
През годините дамата набира популярност с организирането на благотворителни събития – концерти, изложби, надигравания и т.н. Цялата своя активност и приходите от нея са посветени за подкрепа и помагане на болни и крайно нуждаещи се хора. Това е благородна цел, която осмисля живота на младата жена.
Само през последните 48 месеца Силвия организира 14 кампании и на всяка една от тях събира между 10 000 и 15 000 лева.
Средства набавя и от участието с възпитаниците си във фолклорни фестивали. Любопитно е, че е избрала да взема под наем носиите, тъй като цената им е между 2000 и 5000 лева. Когато спечели пари от наградни фондове, тя не си позволява екстри или разточителство, които изкушават всяка жена, а ги инвестира в народни носии и покриване на разходи на клуба си. Със своите възпитаници четири пъти участва на фестивали ”Жива вода”, на „Мизия танцува”, „Русчуклийска среща” и т.н. Има изяви и на международната сцена – на „Арт Мастърс” в Турция, в Унгария, Испания, Гърция.
Благотворителността отдавна се е превърнала в призвание за г-жа Матева. На всеки Великден тя организира надигравания и предоставя спечелената сума на центъра, което прави възможно осигуряването на топъл обяд към църквата, а на коледните празници са за децата на загиналите полицаи. Преди време Силвия зарадва и децата в Дома за медико-социални грижи във „Виница”, като закупи единствения уред във Варна за церебрална парализа и подмени старите живачни лампи в дома с модерно осветление.
Силвия подсигури средства и за протеза на варненското момче Диян Димитров, помогнала е още и на доцента по хореография Красимир Петров, който е написал най-много книги за българския фолклор. С подсигурени от дамата пари той се подлага на операция за лечение на тежко раково заболяване. Мъжът има късмет да се възстанови и сега продължава своето творчество.
Скоро на Силвия Матева й предстои поредното предизвикателство. Нейната танцьорка Севдалина Христова се бори с мозъчен аневризъм и кой, ако не Силвия, ще й се притече на помощ. Севдалина вече е претърпяла две операции, но за съжаление без ефект. При втората операция лекарите са предприели сериозна интервенция, за да й поставят стенд в мозъка, но не са успели, тъй като се оказал по-малък от аневризмата.
В момента болната жена е консултирана от специалисти от чужбина, но за животоспасяващата операция ще се необходими солидни средства.
Силвия реагира светкавично и на 12 декември организира концерт във Фестивалния и конгресен център, а седмица по-късно и базар. Заредена е с оптимизъм, че и този път ще се справи, за да върне Севда здрава на сцената.
Може би най-важното обаче, което трябва да знаем за Силвия Матева, е, че няма човек, който да я е потърсил за помощ и тя да не се е отзовала. Откликнала е дори и на танцьорка от нейната група, която я е помолила да й направи прическата за сватбата й, тъй като фризьорката отказала…

Недко Петров