Добри новини от „Полимери“ – Девня: Спешният ремонт на резервоара за трихлоретана върви по график

 

Напуканата обваловка на площадката с тежките фракции в „Полимери“ върви по план и в края на миналата седмица беше простъпено към полагането на бетонната и химически устойчива настилка. Това каза кметът на Община Девня Свилен Шитов, който направи внезапна проверка на обекта, заради който на територията на бившия химически завод е обявено бедствено положение.
Наетите от общината работници в момента запълват със специална силиконова изолация повредените фуги от вътрешните стени на котлована. Бетоновите пръстени, опасващи двата резервоара, също трябва да бъдат замазани, а в отводнителните шахти да бъдат монтирани нови кранове, обясни Свилен Шитов. Още днес се очаква да започне извозването на отломките от старата настилка на обекта, след което площадката ще бъде измита и подготвена за бетониране.
Едва след изпълнението на тези дейности ще започне най-важната част от аварийния план – прехвърлянето на трихлоретана от компрометирания в съседния здрав резервоар. Операцията ще отнеме два дни, като за целта на площадката трябва да се изгради трифазна токова система, която да захранва мощната помпа.

 
Кметът на Девня е категоричен, че общината ще успее да се вмести в срока на бедственото положение, което е обявено до края на месеца. Той допълни, че експертите от Областната администрация са преценили, че трихлоретанът може да бъде прехвърлен и без да се понижава високата му киселинност, което ще спести време и средства. Решението на специалистите произтича от факта, че назначената дебелометрия на съседния резервоар показа, че той е достатъчно здрав, за да съхранява безопасно тежките фракции за определен период от време. От друга страна, експертите се надяват, че Комисията за защита на конкуренцията ще разреши предварително изпълнение на обществената поръчка за утилизация на опасните вещества в чужбина.
Площадката, в която се съхраняват промишлени количества ди- и трихлоретан, вече е изцяло обградена с бодлива тел. Кметът разпореди на фирмата изпълнител да постави от всички страни сигнални предупредителни знаци, а работниците да разчистят педантично околното пространство от всички плевели, за да се гарантира пълната пожарна безопасност на района.