Доайенът на фотографията Гаро Кешишян зарадва публиката с голяма изложба

На 19 август – Международния ден на фотографията, в Градската художествена галерия беше открита изложба на човека, който безспорно заслужава прозвището доайен на художествената фотография във Варна – Гаро Кешишян. Експозицията се реализира благодарение на Gallery Synthesis/Фотосинтезис арт център и фондация “Серджо Поджанела” и ще може да бъде видяна до 8 септември.

15 - Garo 3
Почти 30 години Гаро Кешишян е на сцената на фотографското изкуство. Той е минал през всичките му значими прояви у нас и е получил най-високите отличия. Участвал е в престижните форуми на фотографията в почти всички страни на Европа, в САЩ и Канада.  Донесъл е награди от Франция и Япония. Показал е свои самостоятелни изложби в Ла Рошел и Арл (Франция), в Лечестър (Великобритания), в Будапеща, Токио, Хюстън, Лос Анжелис, Ню Йорк, Копенхаген, Венеция. Отдавна той е сред големите във фотографията.

15 - Garo 2
Изложбата включва сребърно-желатинови фотографии, копирани лично от автора, собственост на фондация “Серджо Поджанела”. В нея са показани части от сериите “Старата леярна”, “Цигани”, “Строителни войски”, както и студийни творби.

15 - Garo 1
“По-добре да изхвърлиш нещо полухубаво, отколкото да запазиш нещо полулошо.” Вероятно този лично формулиран принцип, който Гаро Кешишян изповядва в работата и изкуството си, го е довел до неговия изключителен професионализъм като художник. Това обяснява почти “маниакалната” му взискателност към създаването и изработването на фотографиите, непонятното за мен пренебрежение към собствени, и то чудесни творби, или твърдението му, че едно от най-трудните неща за него е да направи истински добро копие”, пише за него изкуствоведът Румен Серафимов.

Гаро Левон Кешишян е роден в град Варна през 1946 година в семейство на арменци.
В периода 1971-1981 г. работи като инженер технолог в металургичната промишленост. След 1976 година негови работи са излагани в самостоятелни и групови изложби в България, Унгария, Чехословакия, Полша, Югославия, Турция, СССР, САЩ, Франция, Германия, Швейцария, Дания, Финландия и Япония. Той посвещава работа си на тематични серии, избирайки своите субекти от различни прослойки на обществото.

Серджо Поджанела е колекционер и куратор, антрополог, член на Международната общество за социология на религията (ISSR). За последните четиридесет години той е притежавал и управлявал галерии със забележителна културна активност, включваща създаването на 132 изложби и публикуването на 83 каталога. Последната активност на фондация ”Серджо Поджанела” е свързана с изложбата „Кандински: всичко започва от една точка”, показана в Бразилия, Рио де Жанейро, Сао Пауло и Бело Хоризонте (посетена от над един милион посетители). В тези четири изложби, група от тридесет и три шамански арт предмета са избрани от колекцията на фондацията и са изложени като сравнение с творбите на Кандински. В каталога, придружаващ изложбата, публикуван от Руски държавен музей в град Санкт Петербург и Банко де Бразил, е поместена статията на Серджо Поджанела, който излага своята хипотеза, че абстрактните форми в изкуство на Кандински от антропологична перспектива са свързани с шаманизма.