Дискусия: Майката на загиналата Лора иска нов прочит на правата на пешеходците

Правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно. Това гласи становище на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Становището е във връзка с делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която през 2011 г. беше блъсната от моторист на пешеходна пътека, пише Блиц. Върховният касационен съд намали присъдата на осъдения на 2 години заради твърдението, че Лора е съпричинила инцидента.
Становището на Инспектората на Висшия съдебен съвет предизвика нови коментари за правата и задълженията на шофьорите през изминалата седмица.
„От две години не съм минавала по тази пешеходна пътека. Имам чувството, че тъпча по кръвта на дъщеря ми“, заяви майката на Лора, Нели Петрова, понастоящем народен представител от Варна от ПП ГЕРБ. Тя призова магистратите да помислят върху това решение, тъй като и те имат деца, които един ден ще стъпят на пешеходната пътека.
Около 25% от загиналите при катастрофи са пешеходци. Това обяви в ефира на Нова телевизия председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. В България повечето шофьори не зачитат задължението да спират на пешеходна пътека, поясни той. Според него лоша практика е и това, че много пешеходци застават на пешеходната пътека, говорят по телефона, оглеждат се, спират.
Водачът не знаел дали те ще пресичат, или не. За това Тодоров напомни основното правило – пешеходците не трябва да излизат бързо и рязко на пешеходната пътека.