Джо-Лин и Тимоти дойдоха от САЩ, за да осиновят дете

Това са Джо-Лин и Тимоти Кроненбергер. Те са от град Питсбърг, щата Пенсилвания. Семейството има 3 родни деца – две момчета и едно момиче – на 2, 4 и 5 години. Майката е домакиня и се грижи за децата, а бащата е асистент-мениджър в частна фирма.
Кроненбергер са едно от двете семейства от САЩ потвърдиха желанието си да осиновят дете от Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Това стана, след като съобразно разпоредбите потенциалните осиновители прекараха в дома по 5 дни с дечицата – момиченца на 2 и на 4 г.
Сега всички близки и децата на семейство Кроненбергер чакат с нетърпение да посрещнат бъдещата си сестричка у дома. „Очакваме всички законови процедури да приключат успешно и много скоро това да се случи“, каза в тази връзка д-р Стефка Джанкова, директор на Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Тя уточни, че през последните 20 години осиновените деца от дома са над 2000. Много от тях са заживели със семейства от Франция, Италия, Испания, Германия, Норвегия, Холандия, Австрия, Австралия, САЩ, Канада и др.
„В САЩ се работи по много и различни програми за семейства с деца със специални нужди. Грижата за тях става ръка за ръка с лекарите, физиотерапевтите, които при необходимост провеждат терапиите в дома на детето. Там, където живеем ние, се ценят различните, хората, които имат специфични потребности. Техният принос за обществото е същото толкова важен, колкото и на всеки друг човек. В училищата са разработени образователни програми за тези деца. Прави се всичко възможно те да не се чувстват различни, да са щастливи и да имат равни възможности. Съществуват и програми, които подготвят младежите да започнат работа, да бъдат независими. Дори някой да не може да живее напълно самостоятелно, неговият принос се оценява. Прави се и всичко възможно, за да се осигури максимален достъп на хората със специални нужди до транспорт, до услуги. Наша приятелка например е с церебрална парализа, но тя има специален автомобил. Той се контролира само с ръце, тъй като нейните крака са парализирани“, разказаха Джо-Лин и Тимоти.