Джеки Чан запалил Захари Дамянов по каратето

 Световният шампион полетя във въздуха на летище Варна
Някъде през 1995 г. едно момче гледа филми с Джеки Чан. Тогава Захари Дамянов е на малко повече от 10 години. Впечатлен от китайския специалист по бойни изкуства, Захари моли своите родители да го запишат на карате. Те откликват на молбата му и го водят в залата, където започва тренировки под ръководството на Емил Костов в клуба му Ичи Геки. Когато облича кимоното, Захари едва ли е предполагал, че един ден ще стане най-успешният български каратист. Но като всеки малък спортист, сигурно е имал своята мечта.
Е, тя вече се сбъдна, и Захари написа своята приказка. На 22 ноември 2015 г. той стана световен шампион на без категории по киокушин в Токио. Триумфът е исторически, тъй като 30-годишният Захари се превърна в първия състезател от България и Европа, спечелил тази титла.
Световните първенства се провеждат от 1975 г. през 4 години само в Япония. До 11-ото преди дни, шампиони на без категории бяха ставали шестима японци, двама бразилци и руснак. Единствен 120-килограмовият Макото Накамура е покорил най-престижния връх два пъти. Високият 182 см и тежък 100 кг Захари Дамянов е 10-ият шампион на планетата на без категории. Той ще е носител на титлата до 2019 г.
„Горд и щастлив съм от постигнатото. Разбрах какво не ми достигна на предното световно и сега бях уверен, че мога да стана шампион. Зад този успех стоят много тренировки, вяра, лишения и мечти”, заяви за „Народно дело Седмицата” Захари, след като стъпи на варненска земя.
По пътя към финала в Токио Дамянов взе осем победи. В първия ден победи бразилец, във втория се справи с поляк и руснак, а в третия ден имаше пет мача, като спечели по две победи срещу двама японци и руснаци, а на финала надделя убедително с 5:0 съдийски гласа срещу французин.
„Преди това имах 4 победи от 5 мача срещу него. Вътрешно в себе си вярвах, че и този път ще го победя. В началото започнах добре и усетих, че това е моят ден”, разкри  Дамянов. Шампионът допълни, че сега му предстои почивка, а относно възможността да защити титлата си след 4 години бе реалист: „Едва ли ще стане, тъй като тогава вече ще съм на 34. Но сега не мисля за състезания и не кроя планове за бъдещето, искам само да си почина.”
Варна устрои подобаващо посрещане на Захари Дамянов. Той кацна на летището заедно с треньора си Емил Костов с полет от София в петък вечерта и малко след 21 ч. позира с купата пред екзалтираните над 200 посрещачи.
Сред тях бяха каратисти от 11-те клуба на Българска асоциация киокушин, треньори, деятели, близки и роднини на шампиона и Костов. Около 15 минути преди героя да се покаже с купата, малките каратеки вече скандираха мощно: „Захари, Захари, Захари, шампион”. След това изпаднаха в еуфория, при която думите са излишни, посрещайки го с торта и букети с цветя, както и с плакати с неговия лик, на които пишеше: „Гордеем с теб”.
Минути по-късно здрави мъжаги вече подхвърляха първо Захари, а после и Емо Костов във въздуха. Шампионът раздаваше автографи, прие поздравления и си направи снимки за спомен със своите почитатели.
Трогнат, Захари заяви: „Изненадата е много приятна, а чувството – неописуемо. Благодаря ви, приятели.”