Джазът влезе във Военноморския клуб, но не го пускат в Юнашкия салон

Веселин Златков

Вълнение, изненада и истинска наслада от джаза в най-класическата му форма – това предложи на варненската публика второто събитие от новия фестивал „Варненски джазови дни“. Както „Народно дело Седмицата“ вече писа, новата музикална проява, появила се като резултат от станалото традиционно отбелязване в града ни на Международния ден на джаза 30 април, стартира още на 14 април с музикална работилница с ментор варненският тромпетист Нейко Бодуров.


Миналата събота пък Военноморският клуб (познат и като ДНФ) отвори залата си за интересната програма Jazztory. Тя запознава публиката със две от значимите личности от света на импровизаторската музика – Финиъс Нюборн и Ела Фицджералд.
Зад рояла застана младият и много талантлив Теодор Петков. Той изпълни музиката на един от най-виртуозните джаз пианисти на всички времена Финиъс Нюборн. Феноменалните технически качества на Нюборн съчетани с чувственост и хармоничност създават стил, който продължава да вдъхновява до днес.
С вокално майсторство Лили Илиева пресъздаде някой от джаз импровизациите на ненадмината Ела Фицджералд. Лили Илиева призна пред публиката, че се е посветила на джаз музиката именно заради Ела, като мечтата й е била един ден да звучи като нея. Музикалните изпълнения бяха чудесно допълнени с филмови откъси, разказващи за живота на двамата легендарни музиканти, както и от увлекателните думи на Борислав Петров, който е барабанист и основател на Jazztory. В концерта участваха и Михаил Иванов – контрабас, както и основният мотор на „Варненски джазови дни“ – Нейко Бодуров.
Едно от най-хубавите неща е, че за пореден път варненските джазмени откриват нова сцена, на която тази велика музика може да звучи адекватно. Макар залата на Военноморския клуб да е далеч от състоянието на красивата му фасада, обновена наскоро, звукът на импровизациите вдъхна живот на мястото, което очевидно се нуждае от сериозен ремонт.
Ще припомнил, че през миналата година музикалната общност Bandwagon, която реализира новия, втори за Варна джаз фест, направи наистина запомнящо се събитие в Юнашкия салон. Атмосферата беше незабравима за всички присъствали и показа, че този символ на спортната история на града има много голям потенциал да е сцена на културни събития. Първоначално се очакваше джазът да се завърне в Юнашкия салон за кулминацията на фестивала на 29 април, с концерта „Кралете на попа“, вдъхновен от музиката на Майкъл Джексън, Принс и Стиви Уондър, с участието на Елена Кокорска, Александър Славчев, Нейчо Петров – Реджи, Нейко Бодуров, Стоян Роянов – ЯЯ, Бисер Михайлов, Ивелин Атанасов, Радослав Славчев, Николай Данев и DJ JIJO.
Оказа се обаче, че общинската сцена, която беше толкова гостоприемна през миналата година за младите джазмени не само от Варна, но и от София, изведнъж е станала „неподходяща“ за концерти. Каква е причината е доста неясно, а промяната на мястото – изненадваща, още повече, че община Варна подпомага „Варненски джазови дни“ с финансиране.
В крайна сметка, най-мащабната проява от новия фестивал на Варна ще се състои в двора на Археологическия музей на 29 април, като началото е обявено за 19:30 часа.