Детско-юношеската опера кани възпитаници и почитатели на юбилей

 

Варненската детско-юношеска опера отдавна надмина детско-юношеската възраст и закръгля през 2018 година сериозната младежка възраст 25 години. Зад всяка една от тях стоят диригентът и главен художествен ръководител на формацията Ганчо Ганчев и неговата съпруга, вокалният педагог Меглена Шишева. За двамата всеотдайни творци и педагози Варненската детско-юношеска опера е призвание, съдба, любов завинаги и това го знаят всички, които за този четвърт век са били спътници на екипа. На практика това е целият град, като се вземат предвид няколкото поколения деца, заедно с техните родители, баби, дядовци и други роднини и приятели, обяснява с усмивка Ганчо Ганчев. Концертът, с който ще бъде отбелязан юбилеят, е на 21 април от 19 часа на сцената на операта.
„Полетът продължава, но тези 25 години наистина отлетяха като миг. Сякаш вчера беше, когато възстановихме Детско-юношеската опера. Основана по идея на Георги Занев през 1980 година, тя за съжаление просъществува само до 1985 година. След няколко неуспешни опита за ново начало, през 1993 година Георги Занев покани съпругата ми Меглена Шишева и Елица Костова, която сега е в Канада, да съберат екип и да възродят традицията. Аз помагах на ръководителката на първата Детска опера Любомира Александрова. В началото бях само диригент, но работата с децата ме увлече и когато през 1998 година Любомира отиде в София да поеме хора на БНР, аз бях назначен за ръководител на Варненската детско-юношеска опера. И аз и съпругата ми сме всекидневно свързани с децата, посветили сме им живота си. И ни е приятно, когато ни наричат „Мама Меги“ и „Тати Ганчо“, разказа маестро Ганчев.
Изпълнителите, които е отгледала Варненската детско-юношеска опера, със сигурност са стотици. В момента съставът наброява 96 души, от най-малките на 7 до най-големите на 25 години. Диригентът Ганчо Ганчев споделя: „Имаме си и една такава крилата фраза – в детската опера се влиза, но не се излиза. Например басистката в Оркестъра на Държавна опера Варна Ваня Маркова, както и цигуларката Евгения Попова, и досега работят с нас. Наш възпитаник е също цигуларят Божидар Бенев, който вече се изявява и като концертмайстор на Държавна опера Варна. Нашата възпитаничка Жасмина Темелкова записа оперно пеене във Виена, но не се отказва от ролите си. Лилия Илиева, която започна от малка при нас, вече с две висши образования – икономическо и музикално, продължава да изпълнява главните ни роли. Привлякохме за „Мамма миа“ Велин Михайлов, който пък срещна тук своето момиче, така че него също го броим за един от нас.“
На юбилейния концерт ще присъстват и много възпитаници, които сега са в чужбина. Сред тях над 20 човека ще дойдат от Англия, САЩ, Германия, Гърция, София и други български градове. Всички ще включим по някакъв начин в концерта, защото те отдавна са си извоювали правота да бъдат на сцената.
Водещи ще бъдат възпитаниците на операта Калин Попов, сега професионален актьор, който играе в Музикалния и в Пазарджишкия театър и звездата от тв сериала „Скъпи наследници“ Лорина Камбурова.
В концерта са включили откъси от почти всички наши постановки „Мамма миа“, „Ани“, „Джекил“, „Уестсайдска история“, „Хлапето“, „Коледна песен“, „Мечо Пух“, „Пук. Лили на морското дъно“ и други. За края пък е подготвена специална изненада, която засега остава в тайна. Не бива да се забравя и това, че специално за юбилея си Детско-юношеската опера готви премиера на „Сън в лятна нощ“ от Шекспир, либретото е на Костадин Бандутов, а Христо Йоцов пише авторска музика специално за спектакъла. Премиерата ще бъде на 31 май.

Виолета Тончева
PR на ТМПЦ – Варна