Детето-чудо Христо Христов получило първите си уроци за щангите от своя баща на верандата в Бяла

Подзаглавие – Ицо почувствал, че става първи на планетата след третия опит в изхвърлянето в Банкок
Подзаглавие – За него е важно винаги да бъде шампион, както Юсейн Болт, казва треньорът му Живко Николов
Световният шампион по вдигане на тежести за кадети до 17 години Христо Христов е избрал бъдещето си пред щастливото детство. Това разкри за „Народно дело Седмицата” неговият баща Димитър Димитров.
Както е известно, Христо, който на 27 април ще навърши 16 години, стана шампион на планетата в категория до 94 кг с двубой от 321 кг (145/176) в Банкок.
Десетокласникът от Спортно училище „Георги Бенковски” спечели общо три златни медала, тъй като завърши първи и в отделните движения изхвърляне и изтласкване. Това е втората значима титла в началото на неговата кариера след европейската преди година.


Изборът на Ицо и неговият брат Стефан, който е с една година и четири месеца по-малък, да се захванат с този мъжки спорт, идва по наследство. Техният баща Димитър е бивш щангист и след като вкъщи се говори само за щанги, съвсем логично синовете му тръгват по неговия път.
„До пети клас Ицо и Стефан учеха в Бяла, където живеехме. Имахме една широка веранда в къщата и там получиха първите уроци за вдигане на тежести от мен – с дървени прътове им показвах движения в щангите”, връща се назад във времето Димитър Димитров.
След като вижда, че наследниците му вървят добре в часовете по физическо възпитание, а и са закърмени със спортна жилка, им предлага да изберат един от двата варианта – да имат щастливо детство без бъдеще, или бъдеще без детство.
„Те избраха втория. Казаха ми: „Татко, когато станем шампион, ще имаме време за всичко. Дори на плаж не ходеха често с другите деца, а въпреки че съм ги пускал да излизат вечер, дискотеките не ги влекат. И до ден днешен двамата спазват вечерния час. Стане ли 22, телефоните се оставят и след половин час са заспали”, допълни Димитров.


Последният разкри, че спортният ген е заложен в семейството им, тъй като неговият баща бил борец: „Татко обаче нямаше надзор върху мен и сестра ми, тъй като работеше денонощно, за да ни издържа. Докато аз работех по-малко и осъществих надзор в ранна възраст върху Ицо и Стефан, защото знам, че шампион се става с труд, упоритост и дисциплина.”
Когато Христо Христов е в шести клас, а брат му – в пети, двамата са приети в Спортно училище „Георги Бенковски” със специалност „вдигане на тежести”.
„Имах две възможности – да ги дам в „Черно море” или „Титан”. Насочих се към „Титан”, защото познавах президента Радостин Димитров и баща му, който е от Обзор. Радвам се, че постъпих правилно, тъй като треньор на двамата стана Живко Николов. Един невероятен специалист и човек. Под негово ръководство Ицо развива таланта си и виждате, че резултатите не закъсняват”, продължава разказа си Димитър Димитров.
След като Ицо влязъл в залата, той прогнозирал, че до 5 години ще стане първи в света, а синът му взел, че го изпреварил с една.
Сега, виждайки как Христо прави име в щангите, няма как Димитър да не взема мерки, за да предпази сина си от анаболите, които са били пречка към славата за не един или двама талантливи щангисти.
„Имам доверие на Живко Николов. Зная какви витамини взема Христо и от коя аптека ги купуваме. Вече три пъти го проверяват за допинг и тестовете са отрицателни. Така ще бъде и занапред. Казал съм, че ако усетя нещо нередно, веднага спирам Христо от спорта. Същото се отнася и за по-малкия ми син”, непоколебим е Димитър.
Последният е изгледал състезанието в Банкок със съпругата си Анна, по-малкия им син Стефан, тъщата и техен братовчед, състезател по ММА.
„Разбрах, че ще покори върха, когато го видях да излиза със свити юмруци за третия си опит в изхвърлянето. Това е негов навик. Направи ли го, значи няма кой да го спре и ще стане първи, защото е уверен във възможностите си. След като изхвърли 145 кг, вече бях спокоен, защото изтласкването е по-силното му движение. Вече няколко дни празнуваме, радваме се, телефоните не спират да звънят и приемаме поздравления от близки, приятели, състезатели и т.н. Сега мечтата ни е Ицо и Стефан да се борят за титлите на първенството на Стария континент за кадети в Косово през септември. Двама братя европейски шампиони, ще е прецедент в нашия спорт”, завършва Димитър.
Самият Христо Христов остана здраво стъпил на земята, след като се прибра в България.
„Горд съм от това, което постигнах. Радостен съм. Сега е по-високата стълбичка – участие на олимпиада и дай боже медал. Все още съм в тази възрастова група – 15-годишен, сега ще навърша 16 и съм малък за мъжете. Чувството беше страхотно, костваше ми много тренировки, пот и усилия. Но аз и треньорът ми устояхме – през цялото време водехме психологическа война срещу гърка и срещу другите. Имам много по-високи резултати на тренировка, но ще има и още. Винаги съм мечтал да съм сред големите имена в българските щанги“, каза детето-чудо на „Титан“.
Ицо бил спокоен по време на състезанието и уверен във възможностите си: „Бях в оптимално състояние, след като за една седмица свалих 4 кг. След първото движение вече знаех, че съм първи, тъй като основният ми съперник от Гърция е по-слаб тласкач. Ако трябваше да тласна още по-висока тежест, щях да го направя, но след като станах първи, нямаше смисъл от трети опит в изтласкването и затова не излязох за него.”
Личният му наставник Живко Николов изрази задоволство, че неговият възпитаник се развива по възходяща линия. „Вървим напред, миналата година европейски шампион, тази световен. Догодина има детска олимпиада, през 2020 г. има за мъже. Ако не стане 2020 г., ще стане 2024 г. Той все още е далеч от мъжете, има още хляб да изяде. Състезанието беше контролирано, не искахме да рискуваме. Късметът покрива подготвените, а ние бяхме подготвени. Все пак с постижения от 152,5 и 190 кг в двете движения на тренировки, Ицо нямаше от какво да се притеснява. В Буенос Айрес догодина на детската олимпиада трябва да вземем медал.“
За Николов не е било толкова важно Христо да стане световен шампион с високи резултати или световен рекорд: „Юсейн Болт е над всички на 100 метра, но невинаги ги бие със световен рекорд, нали? Така че за Христо основното беше да стъпи на върха и за целта избрахме печеливша стратегия.”
Треньорът разкри, че занапред Христо ще вдига в най-тежката категория +94 кг, но в нея ще бъде преместен, след като прибави още 10 кг към теглото си.

Президентът на „Титан” Радостин Димитров също бе в еуфория от големия успех.

„Ще му устроим честване в залата. Ще заколя също агнета и ще събера състезатели и треньори на банкет. Все пак това е най-големият успех в 17-годишната история на „Титан”, каза Димитров.
Шефът бил убеден, че Христо Христов ще стане световен шампион, още след като видял заявките за първенството на планетата в Банкок преди месец и половина.
„Имаше големи разлики между заявката на Ицо и тази на другите. Молех се само да е здрав и да се подготви добре на лагера. А в Банкок, още в началото на състезанието, като видях колко леко вдига, вече знаех, че ще е първи. Особено, след като изхвърли 145 кг в третия си опит”, допълни Димитров.
Световната титла позволи на Христо Христов да спечели квота за детската олимпиада в Буенос Айрес през август 2018 година.
„Там Ицо ще вдига в новата си категория – +94 кг. Но и в нея очаквам злато от него, както в Аржентина, така и преди това на европейското тази година в Косово. В следващите 2-3 години той ще продължи да се състезава при кадети и юноши, няма да бързаме да го вкарвам при мъжете, тъй като с талант като него трябва да сме много внимателни и търпеливи”, заяви още Димитров.
В Спортно училище „Георги Бенковски” ще посрещнат подобаващо своя шампион утре в 11,30 часа в Актовата зала.
„Ицо ще се срещне с учениците ни, за да им разкрие вълненията си от Тайланд и как постига всичко това. Аз гледах как побеждава в Бангкок по Интернет и се просълзих, когато държеше с ръка сърцето си на най-високото място в почетната стълбичка, докато звучеше българския химн в залата. Зная с колко труд и постоянство той успява”, каза за „Народно дело Седмицата” директорът на Спортното Евелина Янчева.
Ден, след като се прибраха от Тайланд във Варна, Христо Христов и Живко Николов бяха приети и наградени в общината от кметът на града Иван Портних. На церемония двамата получиха плакети и сребърна звезда от градоначалника пред кабинета му.
„Това е хубав ден, тъй като наградихме Вас и други млади хора – варненски ученици по математика, астрономия и физика, които също постигнаха уникални постижения. Радвам се, че тези талантливи наши съграждани прославят Варна по света и им желая още по-големи успехи занапред”, заяви кметът.