Девня започва сама да си мери замърсяването на въздуха

 

Закупуване на портативен уред за експресно определяне на замърсители в атмосферния въздух, озеленителни дейности, подпомагане на екологичното образование на деца и ученици – това са само част от приоритетите на Община Девня за екодейности, финансирани от приходи от санкции през 2018 година.
Години наред експертите от екологичния отдел в общинската администрация следят показателите на въздуха в Девня със закъснение – посредством данните от сайта на Изпълнителната агенция по околна среда, а отскоро и в реално време – чрез специалното приложение на сайта на Община Девня, който бе свързан със сървъра на автоматичната измервателна станция „Изворите“ в кв. „Река Девня“. Проблемът е, че тя се намира на над 10 километра разстояние от Индустриалната зона край кв. „Повеляново“, а обхватът ѝ е едва 2 километра. Това означава, че в нейния периметър на действие попада само един от големите промишлени замърсители на територията на общината – циментовият завод, обясниха от пресцентъра на общината.
Допреди десетина години в землището на кв. „Повеляново“ е имало още една автоматична измервателна станция, от която днес са останали само руини. Не е ясно по каква причина държавните ековласти са допуснали тя да бъде унищожена, както и защо не е възстановена, но е факт, че АИС „Изворите“ не засича замърсявания на въздуха от Индустриална зона – юг, въпреки че такива многократно са били констатирани постфактум – при анализ на собствените непрекъснати измервания на вредни емисии от производствения процес в химическите заводи и в ТЕЦ „Девен“.
Поради липса на специализирана апаратура екоекспертите на Община Девня са с „вързани ръце“ и на практика не могат да отработват сигнали за замърсяване на въздуха. За целта те ги препредават на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. Оттам изпращат на място своята мобилна лаборатория, която нито веднъж досега не е измерила наднормени стойности. Дори на 27 април м.г., когато село Падина бе обгазено с амоняк, държавните екоинспектори реагираха цели два часа след подаването на сигнала, а измервателните им уреди регистрираха само повишени стойности по този показател, но е и наднормено замърсяване.
Докладната за закупуване на уред за мониторинг на въздуха бе внесена в Общинския съвет от главния еколог на Община Девня инж. Нели Атанасова и одобрена с пълно мнозинство на последната сесия на местния парламент. В документа не е посочена конкретна сума за закупуване на новата придобивка, но по думите на инж. Атанасова цената на един портативен уред за експресно определяне на въздушни замърсители не надхвърля 10 хил. лева.
„Данните от измерванията с нашия апарат едва ли ще бъдат признати от РИОСВ – Варна, следователно на тяхна база няма да могат да се налагат имуществени санкции на замърсители, поне докато уредът не получи лиценз от Изпълнителната агенция по околна среда“, обясни инж. Нели Атанасова.
„Целта е да започнем да правим собствен екологичен мониторинг, за да очертаем в относителна пълнота проблема със замърсяването на въздуха. Тази стъпка ще определи и посоката на следващите ни действия – не само на национално, но и на европейско ниво“, заяви кметът на Община Девня Свилен Шитов.