Дебатът за индустрията на Варна – тежък и без резултат

Веселин Златков

Стабилното мнозинство на ГЕРБ в Общински съвет – Варна, одобри окончателно създаването на ново акционерно дружество, наречено „Индустриално-технологичен парк“ ЕАД. Така тежкият дебат за бъдещето на индустрията на града и региона ни, който се разрази по повод това предложение, на практика остана без резултат. Причината беше, че управляващите се направиха на глухи за всички изказани тези. Решението беше взето във втория ден на последната общинска сесия въпреки критиките на опозицията и от ляво, и от дясно, че цената на имота, с който общината създава новата структура, е занижена с пъти спрямо пазарната ѝ стойност.
На практика новото дружество ще разполага с общински имот от 41 дка в зоната на острова в канала море-езеро, който в момента е превърнат в сметище и няма необходимата инфраструктура за технологичен парк. Общината ще разчита на държавната Национална компания „Индустриални зони“ да се включи в изграждането на реалната структура, която се предполага, че ще привлече във Варна инвеститори във високотехнологични производства.


От дискусията стана ясно, че никой не е против създаването на индустриално-технологичния парк, но има съмнения, че той изобщо ще просъществува по начина, но който се поставя началото му. Това подчерта лидерът на БСП – Варна, Борислав Гуцанов, който обаче постави въпроса защо липсва план за развитието на дружеството. „41 дка са оценени на 2,2 млн. лв., при положение, че пазарната цена на имотите в Южна промишлена зона са между 110 и 140 на кв. метър. Моля ви, направете нормална оценка на имотите, направете го по нормалния начин. Иначе всички оставаме с ясното съмнение, че нещо не е наред“, обърна се социалистът към управляващите.
С критиката, че е необходимо планиране на дейността и на развитието на дружеството, се съгласи и Янко Станев (СДС). Той обаче заяви, че ниската оценка на общинския имот не го притеснява, защото тя се определя от необходимостта. „Когато преди време се направи във Варна едно училище за 4 млн. лв., ми говориха, че ще бъде откраднат един милион. Не знам дали беше откраднат, но училището го има и работи. Варненци ще бъдат обогатени, не ограбени от създаването на дружеството“, коментира Станев.


Интересен поглед към въпроса изрази Костадин Костадинов („Възраждане“). Той първо заяви, че е учуден как ГЕРБ във Варна настояват за развитието на индустрията в града, а в същото време вицепремиерът Томислав Дончев прави публични изявления, че страната и определени региони са свръхиндустриализирани и това пречи на икономиката им.
Костадинов също така призова управляващите да са реалисти и да спрат да робуват на идеята, че Варна ще се разраства. „В момента за пръв път от турското робство насам във Варна населението намалява. С малко намалява, но е факт“, коментира общинският съветник.
От своя страна мнозинството на ГЕРБ не успя да защити предложението, дошло от кмета Иван Портних и представено на сесията от заместника му Пейчо Пейчев. Те предпочетоха да атакуват БСП, припомняйки разпореждания с общински имоти по време на управление на левицата. Лидерът на съветниците от мнозинството Марица Гърдева се опита да обвини Борислав Гуцанов дори за Дупката в центъра, на което той отговори, че когато проблемът е създаден, той е бил още курсант в Морското училище.
Лидерът на варненските социалисти припомни и нещо важно, на фона вече поизтърканите доводи за „лошото наследство“ явно трябва да се чува по-често. Гуцанов каза, че е заемал поста председател на Общински съвет – Варна, от 2005 г. до незаконния си арест през 2010-а. На практика, периодът, в който общината ни се управлява от ГЕРБ, е по-дълъг от този, в който мнозинството е било на БСП. Той също така не спести на управляващите напомнянето, че когато бившият кмет Кирил Йорданов беше принуден от десетки хиляди варненци да подаде оставка, той управляваше с техния мандат и с тяхната подкрепа – факт, който варненските „гербери“ предпочитат тенденциозно да премълчават.

За съжаление, на тази сесия отново се прояви неспособността на общинските съветници от най-голямата група в местния парламент. Докато опозицията обясняваше колко е важно да се планира всяка крачка, свързана с включването на Варна в регионалните търговски коридори и правилното използване на стратегическия ѝ ресурс като европейски транспортен център, членовете на мнозинството твърдо и упорито повтаряха „опорната точка“, че създаването на новото общинско дружество е „първата крачка“ в развитието на високите технологии в града ни. За съжаление обаче никой от тях не можа да отговори нищо съществено по далеч по-важни въпроси като забавянето на изграждането на интермодалния терминал на Пристанище Варна. И той, и отварянето за гражданите на градската част от пристанището, с което кметът и управляващите толкова се гордеят, са все част от вече старата стратегия, известна като „плана Гуцанов“. Лидерът на БСП във Варна от своя страна коментира, че се радва, че поне част от защитаваните от него идеи за развитието на града се прилагат и похвали приемствеността, която проявяват в тази насока политическите му опоненти.
Шефът на бюджетната комисия Станислав Иванов (ГЕРБ), известен с оригиналните си изказвания, пък обясни как вижда развитието на Индустриално-технологичния парк. Според него, ако се създадат добри условия, инвеститорите в него ще дойдат от само себе си. „Капиталът е като водата – той търси най-малкото съпротивление“, заключи съветникът от ГЕРБ.