Двудневно честване за 575 години от Битката край Варна

 

 

С вход свободен и богата програма на 10 и 11 ноември Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей, отбелязва 575 години от битката при Варна.

Честванията започнаха на 10 ноември от 10.30 часа с военен ритуал на Военноморските сили на Република България и отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини.

Между 11 и 15 часа всички имаха възможност да се включат в „Работилница за славни рицари“, където с помощта на Сдружение „Арт – Визия“ ще рисуват на тема „Битката при Варна“ или ще оцветяват елементи от рицарското въоръжение и снаряжение.

Оръжие от епохата – боздугани, брадви, бомбарда, копия, мечове и други, са представени за  посетителите в изложба с експонати от фонда на Националния военноисторически музей, посветена на битката при Варна.

Програмата включи и двудневна международна научна конференция „Походите на Владислав Варненчик (1443-1444), в която български и чуждестранни специалисти  представят най-новите научни разработки по темата. Заседанията бяха предвидени като отворени за публика, като е осигурен превод на български и английски език.