Двойно повече усложнения от бронхити и пневмонии за седмица

За периода 2-8.03. регистрираната в РЗИ – Варна, остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници, съобщават от инспекцията. Отчита се двойно увеличение на регистрираните случаи с усложнения от ОРЗ: за изминалата седмица са 67 лица – 38 бронхита и 29 пневмонии, срещу 29 лица за предходната седмица.

Регистрирани са 29 случая на чревни инфекции срещу 20 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 24 ентероколита, 1 колиентерит, 1 вирусен хепатит и 3 ротавирусни ентерита.

От въздушно-капковите инфекции са регистрирани 58 лица срещу 46 за предходната седмица, представени от: 50 случая на варицела и 8 на скарлатина. Няма регистрирани случаи на менингити.

Регистрираните случаи с диагноза ОРЗ (остри респираторни заболявания) са 226 болни срещу 310 за предходната седмица, по данни, предоставени ни от сентинелните практики. С диагноза грип в Инфекциозна клиника на МБАЛ „Св. Марина” са постъпили за лечение 12 лица срещу 11 за предходната седмица. През изминалата седмица няма регистрирани случаи на заболели от марсилска треска и лаймска борелиоза. С бързо известие в РЗИ – Варна, са съобщени 2 лица, ухапани от кърлеж.