„Движение божествено“: Прочут зад граница български хореограф учи млади танцьори

От 12 до 15 септември в Младежки дом Варна се проведе семинар „Движение божествено“, който беше част от Летните ателиета по съвременен танц „Движещото се тяло“.Образователната платформа е ориентирана както към ученици, студенти и професионални танцьори с опит, така и към любители, интересуващи се от тенденциите в танца през 21-ви век.
Водещ на проявата беше Светлин Велчев. Той е хореограф, визуален артист и изпълнител със седалище в Холандия. Занимава се със сценични изкуства от най-ранна възраст – първо учи драма, анимация и кукловодство в театър „СЛОН“ София, след което завършва средно специално образование от професионалното балетно училище НУТИ в София, а по-късно взема и бакалавърска степен за хореограф от Ротердамската танцова академия Codarts.
Работил e с утвърдени имена от съвременната танцова сцена като Иво Димчев, Християн Бакалов, Габриела Майорино, Яел Дейвидс, Пол Тейлър, Лаура Скузати и други. От 2015 участва и гастролира в спектакъла „Скулптуриране страх“ на визуалния артист Джулиан Хетцел. През 2012г. Светлин основава МАНИФЕСТ Dance Company, която е представяла продукции на редица престижни фестивали и събития в Европа, Азия и Южна Америка. През 2014 г. Светлин е сред избраните изпълнители на първото Биенале за съвременно изкуство в Колумбия – BIACI Картахена # 1. Отделно Светлин е част от артистичния колектив на Културен център OT301 в Амстердам от 2008 г. насам. Също така работи като младши асистент в галерията за съвременно изкуство Phoebus в Ротердам, както и като преподавател на съвременни танцови техники в студиото за професионални класове Circle Dance.

17-tanc-1
Танцовото ателие „Движение Божествено“ разгледа тялото анатомично, като се ориентира в изследването на текущ движенчески поток, пространство и съответното усилие в танца. Семинарът предложи абстрактна физическа концепция за създаването на движения предимно на земята и пряко свързани с пода. Участниците фокусираха работата си върху разгръщане, разтягане, яснота, мекота и артикулация. Основната цел беше изпълнителите да подобрят възможностите си на по-високо техническо ниво, да сверят разбирането си за съвременния танц и да изградят разбиране за емоционалната интелигентност, която съзнателно да улесни и омекоти движението, за да се изпълнява умело и със силно присъствие. Творческата работилница „Движение Божествено“ беше продължение на настоящото изследване на хореографа Светлин Велчев за значението и силата на движението да комуникира с околната среда, обществото и заобикалящия ни свят.