Две фирми са фаворити в конкурса за боклука

Веселин Златков

Две дружества са фаворити в процедурата за обществената поръчка за събиране и извозване на битовата смет във Варна и почистването на обществените места. В районите „Аспарухово“, „Младост“ и „Владислав Варненчик“ това е „Консорциум Варна 1“ ДЗЗД, а в „Одесос“ и „Приморски“ – „ЗМБГ“ АД.
Това показва публикуван на сайта на община Варна протокол от заседанието на комисия, която трябва да реши кой ще се грижи за чистота на града. И двете фирми събират по 100 точки при оценката на техническите параметри на офертите им.
Все пак резултатът от конкурса до момента не е окончателен. Комисията вече разгледа цените, които дружествата предлагат за дейността си, а тя ще е решаваща. Според информацията в сайта на местната власт, датата за отваряне на офертите е 2 март. Вероятно заради почивните дни около националния празник информация за предложените цени все още не е публикувана.
На пръв поглед, ако двете фирми са подали ценови оферти, които да са по-добри от тези на конкурентите им, Варна ще има изцяло нови фирми по чистотата. Това обаче не е съвсем така. „Консорциум Варна 1“ е съставен от две фирми – „Ай Си Ви Трейд“ АД и „Нелсен чистота“ ООД. Втората фирма е част от „Титан Интернейшънъл Холдинг“, също както и фирмата „Титан АС“, която и в момента се грижи за чистотата в три района на Варна – „Младост“, „Аспарухово“ и „Одесос“. Към работата й често се предявяват претенции както от граждани, които изпращат до общината и медиите сигнали за мръсотия и неизвозен боклук, така и от самата местна власт. Администрацията на кмета Иван Портних на няколко пъти се похвали, че е наложила солени глоби на сметопочистващите фирми, като голяма част от тях са платени именно от „Титан АС“.
Друг интересен детайл около процедурата за боклука във Варна е, че двете фирми, които са отличници по технически изисквания, на практика не са конкуренти. „Консорциум Варна 1“ не участва в районите, където се състезава „ЗМБГ“ АД, и обратно. „ЗМБГ“ АД е правоприемник на австрийската компания за сметопочистване „Заубермахер“, която обаче се изтегли от България още през 2011. „ЗМБГ“ АД има реална възможност да почиства най-важната не само за гражданите, но и за туристите зона, а именно – централния район „Одесос“ и район „Приморски“.

Тази година парите за чистотата са повече

Парите, които община  Варна предвижда в бюджета си за чистотата на града, са повече в сравнение с миналата. Сумата е близо 30 млн. лв., като над 2,6 млн. са преходен остатък, останал неизползван от предишния бюджет. За сравнение може да се каже, че парите за чистота са почти двойно повече от тези, които местната хазна е предвидила за здравеопазване. За изграждане, поддържане и ремонта на улиците и тротоарите на Варна средствата също са наполовина на тези, които ще отидат са дейностите, свързани с боклука.
През 2016-а се очаква най-сетне да се промени и самата система на събиране и обработване на отпадъците, която да приближи града ни до европейските стандарти. Това означава повече и по-ефективно разделно събиране на отпадъците. За съжаление, не е много ясно бъдещето на един интересен експеримент, който ще буквално ще „скрие“ неприятните за гледане контейнери под земята. В Бургас такъв проект вече се реализира, а кметът на Варна Иван Портних обеща подземни контейнери да се появят и тук, при това преди повече от година. Засега обаче реални действия в тази посока липсват.

Съмнително мълчание обгръща новата наредба за отпадъците  

Нова наредба за управление на отпадъците „отлежава“  вече месеци на сайта на общината, но  все още не е влязла за обсъждане в комисиите на местния парламент. Тя се появи още през октомври 2015-а, преди местните избори. В нея се вижда старание да се засили разделното събиране на сметта. То вече се ще се налага и за биоотпадъците от кухните и градините. „Зелените“ боклуци, като отрязани клони от дървета и храсти, ще бъдат събирани на определени места, за да не попадат в общата смет.
Кухненските биоотпадъци ще се събират разделно в кафяви торби или съдове във всички общински структури, които произвеждат такива. Наредбата предвижда и възможност това разделно събиране да стане задължително и за гражданите, но на по-късен етап.
Общината ще създаде собствени пунктове за изхвърляне на батерии и акумулатори, на неизползваеми автомобилни гуми, а кметът трябва да изработи строг график кога и къде могат да се изхвърля стара покъщнина и едрогабаритни отпадъци. Проектът за наредба третира като отпадъци и излезлите от употреба леки автомобили, за чието извозване има също нов ред. Затяга се и предаването на отпадъци от черни и цветни метали, като глобата за нередностите в тази сфера е минимум от 1400 до 4000 лв.
Важен елемент от новата наредба за боклука са сериозните санкции и се предвиждат и за варненци, които не изхвърлят боклука си по правилния начин. Глобата за такова провинение става от 300 до 1000 лв. С толкова ще бъдат глобявани и тези, които бъркат в контейнерите за разделно събиране на отпадъци, за да вадят това, от което могат да изкарат някой лев. За наистина дребни провинения към чистотата гражданите ще бъдат глобявани чрез фиш с от 10 до 50 лв. Засега обаче всичко това остава само проект, който така и не се предвижда от съвета, за да стане факт.