Две майки изоставиха новородените си по празниците

Две майки на новородени бебета по коледните празници във Варна са заявили твърдо решението си да изоставят децата си, сподели за Varna24.bg Анна Конукова, шеф на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ във Варна.
И двете родилки са от Варна и са от малцинствен произход, а бебетата са родени недоносени.
След изписването децата ще бъдат настанени в приемни семейства, допълни Конукова.
Стана ясно, че все още е неясна съдбата на изоставеното в АГ болница бебе на 18-годишна жена, станала жертва на убийство. Детето беше родено с много ниско тегло и изоставено в здравното заведение в злощастния ден, когато майката бяга от там и се прибира при своя убиец. Очаква се детето да наддаде на килограми, след което ще бъде настанено в Дома за медикосоциални грижи във „Виница“, обясни Анна Конукова.
Във Варна кандидат-осиновителите варират между 55 и 60 семейства за година. През миналата година 59 семейства са заявили желание да осиновят дете, през 2016 г. броят им е бил 51, а през 2015 г. – 62. Според тенденцията кандидатите са с все по-малко претенции. Преди години те държали детето, което ще осиновят, да е от български произход и без заболявания или увреждания. В последните години обаче очакванията им били доста по-разширени, допълни Анна Конукова.