Две години след трагедията: Аспаруховци скандираха „Оставка!“ пред кмета на района

Веселин Златков

Скандирания „Оставка!“ прозвучаха по време на протест, организиран от граждани на варненския район „Аспарухово“. Той се проведе в събота, ден преди датата 19 юни, когато преди две години невиждано наводнение в следствие на порой отне живота на 13 души и разруши къщи и улици.

8 - 9 - Protest 2
Аспаруховци поискаха от районния кмета Калина Белмезова точни срокове за изграждането на двата охранителни канала, които трябва да предотвратят следващо подобно бедствие. Тяхното изграждане се бави, защото обществената поръчка за строителството им е обжалвана и се чака съдът да се произнесе по проведения конкурс.

8 - 9 - Protest 1
„Ако строителството не почне до септември, ще изгубим 10 милиона, отпуснати от фонд „Солидарност“, заяви организаторът на протеста Николай Иванов. „Две години след потопа проблемите не се решават, животът ни не става по-лек“, добави той.
В отговор районният кмет Калина Белмезова заяви, че основна причина за бедствието е незаконното строителство в деретата. „Николай Иванов има такава незаконна къща“, каза още тя и допълни, че протестът не е граждански, а политически и е организиран от БСП.
В отговор протестиращите започнаха да викат „Оставка!“. Призиви за такава имаше и по отношение на Радослав Коев, зам.-кмет на „Аспарухово“, когото гражданите нарекоха „сивия кардинал“, който реално управлява южния район на Варна и определя какво да става или да не става там.
Организаторът на протеста Николай Иванов категорично отрече мотивите за провеждането му да са политически. Сред демонстрантите наистина имаше представители на варненските социалисти, но те твърдо заявиха, че са там като граждани. На протеста, като участници или като зрители, присъстваха общински съветници както на БСП, така и на ГЕРБ, чийто представител е районният кмет Калина Белмезова.