ДБ-Варна поиска общинска комисия по дигитализацията

 

Гражданите на Варна разполагат с един много ценен и досега по-скоро неизползван ресурс – градът е водещ регионален център в IT индустрията. За да се използва организирано този ресурс, Общински съвет трябва да създаде нова комисия, която да се занимава специално с въпросите по дигитализацията. Това заявяват в свое предложение общинският съветник Николай Капитанов и колегите му от „Демократична България“.

Те отправят своето предложение към ръководството на Общински съвет и към колегите си от другите политически формации в него. „Дигитализацията може не само да намали косвените разходи на бизнеса и жителите на Варна, но и да помогне за много по-добра събираемост на общински данъци и такси – въпрос от жизнено значение за бюджета на града“, се казва в мотивите на предложението.

От ДБ предлагат новата общинска комисия „Дигитализация“ да е с временен статут и да има следните приоритетни задачи: Да се създадат условия за бързо навлизане на цифрови услуги, с които да се подобри качеството на общинските услуги и намалят непреките тежести върху бизнеса при предстоящия тежък удар върху икономиката на града; да се подобрят възможностите на местния бюджет за събиране на данъци и такси.

Комисията трябва да работи за да се оптимизират и дигитализират вътрешните процеси в общинската администрация, а също да се развие систематична подкрепа под формата на екосистема за развитие на иновативни стартъпи с ясен акцент върху IT-сектора.

Стратегически цели на комисията, ако се стигне до нейното създаване, ще са също развитието на Варна като Център на дигитализацията от национално и европейско значение, както и привличането на качествени инвеститори в сферата на IT, като паралелно се създаде възможност за изграждане на сериозен местен IT-клон на бизнеса – Иновативен дигитален хъб.

От ДБ се надяват всички политически сили в Общински съвет – Варна да подкрепят инициативата им, а също решението за създаването на комисията да бъде взето възможно най-бързо.