Данъчна отнесе 3000 лева глоба за забранена информация

По протест на Окръжната прокуратура във Варна Апелативният съд отмени оправдателно решение на Варненския окръжен съд спрямо данъчна служителка Бехтие Османова. Състав на въззивната инстанция призна данъчната служителка за виновна за разгласяване на данъчна и осигурителна информация, което е забранено с Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и се наказва за престъпление по член 360 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура – Варна.
Протестът срещу оправдателното решение на Варненския окръжен съд бе поддържан и от представителя на Апелативна прокуратура с настояване данъчната служителка да бъде призната за виновна за извършването на умишленото деяние, което се наказва с лишаване от свобода до 1 година или с пробация. С решението си Апелативният съд освободи от наказателна отговорност Бехтие Османова, която е неосъждана до момента, и й наложи глоба от 3000 лева.
Със заповед за директора на ТД на НАП във Варна през март 2011 год. била възложена ревизия на варненско семейство по Закона за доходите на физически лица. Ревизията трябвало да извърши екип от две данъчни служителки , едната от които Бехтие Османова. През периода от 19 май 2012 до 24 май 2012 год. Османова потърсила собственика на частна счетоводна кантора във Варна В.И., който бил неин добър познат, и го помолила да й помогне в приключването на данъчната ревизия. Поискала от него да изготви годишните парични потоци на съпругата.
За целта данъчната служителка, която е старши инспектор по приходите, изпълняващ функциите на ръководител на екип, предоставила няколко папки с документи и цялата информация за банковите сметки на ревизираната М.Г. по електронната му поща. Файлът бил качен на десктопа на служебния компютър на частния счетоводител и можел да се вижда и от други работещи в счетоводната кантора, която изготвила два варианта на ревизионния доклад на проверяваната М.Г., както и на съпруга й Б.Г.
В предоставените от Османова документи се съдържала информация за банковите сметки на двамата, размера на доходите, приходите и дяловите им участия в различни фирми на съпрузите, както и информация за задграничните им пътувания. Решението на Апелативния съд е окончателно.