Дани Милушев ще играе в седма държава

Варненският волейболист подписа с полския Еспадон (Шчечин)

Двама български волейболисти, които доскоро бяха част от националния отбор, ще играят в силната полска Plus Liga. Разпределителят Георги Братоев, който през изминалия сезон игра за италианския гранд Тренто, и диагоналът Данаил Милушев, който бе част от състава на Ревирве (Милано) са две от новите попълнения на Еспадон (Шчечин).
29-годишният Братоев преди това е играл за Славия, Левски, Тюмен (Русия), Ал Райан, Доха (Катар), Югра-Самотлор, Нижневартовск (Русия), Локомотив, Харков (Украйна), Нефтяник, Оренбург (Русия) и Монтана.
32-годишният Данаил Милушев по-рано е играл за родния Черно море БАСК (Варна), ЛУКойл-Нефтохимик (Бургас), Мантова (Италия), Кан (Франция), Тур (Франция), Халкбанк, Анкара (Турция), Еър Джъмбос (Република Корея), Кастелана Гроте (Италия), Сора (Италия), Токио (Япония) и Тулуза (Франция). Така това е седмата държава, в която Дани ще играе.
Сръбинът Милан Самойлович ще бъде наставник на тима. Той дойде в Полша като помощник на Деян Бърджович, който почина неочаквано през 2015 година. Така Самойлович ще бъде първия сръбски треньор в полската Plus Liga.
„Това бе най-големият шок за света на волейбола и аз не знаех какво да правя по-нататък. Хора от клуба ми предложиха да бъде първи треньор и аз завърших миналия сезон с тима на трето място и спечелихме промоция за в елитната дивизия. Но всичко това беше успех на Деян”, заяви Милан Самойлович.
„Нашата цел през новия сезон е да завършим сезона в средата на таблицата. Ето защо ние наехме някои опитни играчи – блългарите Георги Братоев и Данаил Милушев, сръбския посрещач Иван Боровняк, словака Михал Сладачек. Легендарният полски волейболист Давид Мурек ще играе като либеро, а Лукаш Перловски, който идва от вицешампиона Ресовия, ще играе в центъра. Това ще бъде сериозен отбор, много по-силен в сравнение с миналата година“, каза Милан Симойлович.

Варненските олимпийци с огромен финансов стимул

30_2

Двамата варненци, които ще участват на олимпийските игри – боркинята Елица Янкова и плувецът Александър Николов, ще имат сериозен стимул. Със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев бяха утвърдени паричните премии за призови класирания на Олимпийските игри Рио 2016. Размерите на паричните средства са определени по предложение на комисия, в която бяха включени представители на БОК, ММС и спортни федерации.
250 000 лева от ММС ще вземе всеки носител на златен медал от Олимпийските игри в Рио 2016. Сумата е по-висока с 50 000 лв. от премията за злато от олимпиадата в Лондон през 2012 година. Увеличават се и премиите за сребърен и бронзов медал, съответно с 30 000 и 10 000 лева. Така класиралите са на второ място ще вземат 200 000 лв., а на трето – 150 000 лв.
Спортистите с класирания от 4-то до 8-о място ще вземат за 4-то място – 40 000 лв., за 5-о – 30 000 лв., за 6-о – 20 000 лв., за 7-о – 15 000 лв., а за 8-о място – 10 000 лв.
Одобрените суми ще бъдат включени в инструкцията за награждаване на спортисти за призови класирания през 2016 г.
Премиите за Параолимпийските игри Рио 2016 ще бъдат обявени на по-късен етап. Там отсега е ясно, че морската столица ще е представена от състезателя по тенис на маса Денислав Коджабашев, който е в надпреварата по тенис на маса на параолимпиадата.

Борис Босилков стана шампион на кану

30_3

Варненският състезател по кану каяк Борис Босилков стана шампион на България при юношите старша възраст на държавното първенство в Пловдив. Борис грабна титлата на 500 м едноместно кану. Той остана втори на 5 км. Босилков е ученик във варненското спортно училище. Негов личен треньор е Христина Иванова. Преди това той направи добро представяне на ЕП, което също се проведе в Пловдив. Борис стана 13-и.
„На европейското конкуренцията беше много силна. Можех да се справя и по-силно. В България нямах толкова сериозна конкуренция. За европейското бях на лагери с националния отбор. Имаше лагери в Русе, Кърджали и Пловдив. Емоцията и конкуренцията на европейското беше много силна. Доволен съм от община Варна, която ми помогна да закупя нов лодка. А новите лодки слагат някоя и друга секунда.
Кануто е много тежка дисциплина. Само четирима сме във Варна, които се занимаваме с кану – Петък Божов, Марина Качова и Люлина Михайлова. Карах си спокойно, не се напъвах, бях изморен от предната гонка на 500 и затова останах втори на 200 метра“, каза Босилков.