Дадоха общински пари на телевизия, в която работят съветници от ГЕРБ

 

Варненският общински съвет одобри решение да се плащат по 960 лева на ден за излъчване на заседанията му по телевизията. За поредна година предаванията на сесиите ще са по телевизия „Черно море“.

В решението, чийто текст беше изчетен и приет без забележки на днешното заседание на местния парламент има фактическа грешка, коментират медийни експерти. Там е записано, че заседанията ще се излъчват „в ефира на телевизия „Черно море“, но варненската телевизия всъщност няма ефирно излъчване от 2013-а година.

Така съветът плаща по-скоро за кабелно излъчване и предаване на видео на живо в сайта на информационна агенция „Черно море“. От друга страна, Общински съвет-Варна има свой собствен сайт, където могат да се излъчват заседанията му, но това не се прави. По подобен начин се предават сесиите на Столичния общински съвет.

Припомняме, че около местните избори от телевизия „Черно море“ беше на практика отстранена журналистката Елена Кирова. Причина за това бяха поставени „неудобни“ въпроси към кмета Иван Портних, след което тя беше наказана финансово от ръководството на медията. След това Кирова напусна.

В телевизия „Черно море“ на ръководна позиция е общинската съветничка от ГЕРБ Марица Гърдева, която е PR мениджър на едноименната медийна група. През миналия мандат Гърдева беше председател на групата съветници на управляващите. Тогава сесиите на съвета също бяха предавани от телевизия „Черно море“. Гърдева пък е в групата на ГЕРБ и в новия мандат, макар и вече да не неин председател. Постът беше поет от адв. Бранимир Балачев, който е водещ на предаването „По закон и съвет“ по телевизия „Черно море“. Той е и председател на финансовата комисия на Общинския съвет.

Решението Общински съвет – Варна да продължи да плаща на телевизия „Черно море“ за излъчването на предаванията му беше прието без дебат, дори и съветниците от опозицията не взеха отношение по въпроса.