Гуцанов призова Варна да е лидер, не град на колене

В България има огромен кадрови дефицит в няколко бизнес сфери. Това звучи нелогично на фона на цифрите за безработица, но е факт. Той обаче е резултат на неадекватна политика в сферата на образованието. С годините бяха неглижирани професионалните гимназии, бизнесът не направи необходимото да мотивира младежите да се насочат към нужните му специалности, държавата се направи, че не вижда проблема. Резултатът, поне за Варна, е доста катастрофален – има огромен дефицит на корпусници, заварчици, тръбари за кораборемонтния бизнес. В този сектор липсват и корабни инженери. Това каза в хода на предизборната кампания лидерът на БСП – Варна Борислав Гуцанов.

„Дали беше разумно да се закрие Професионалната гимназия по автотранспорт, а сега автобусите да карат отдавна пенсионирани служители и да няма кой да работи в обществения транспорт? Аз смятам, че държавата трябва да мотивира всички по веригата – бизнес – училища – ученици или студенти да учат и да се реализират адекватно на икономическата ситуация и приоритетно в региона си“, заяви още Гуцанов.  Друга важна тема, на която той обърна внимание, е здравеопазването.

„Здравето на нацията е споделена отговорност между гражданите и държавните структури. Здравеопазването обаче е държавна отговорност  – като организация и финансиране. Докато болниците са търговски дружества, ние ще сме стока. Тази толерирана от ГЕРБ практика доказа своите недостатъци. Имаме десетки сигнали за злоупотреби. Стотици жалби от граждани за буквален рекет за доплащане, купуване на медицински изделия и консумативи от конкретни фирми, такси за избор на екип и пр. В същото време условията в болниците са далеч от европейските стандарти“, обясни вторият във варненската листа на „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

Затова “БСП за България” е категоричен противник на търговския статут на лечебните заведения. Отговорната формула е ефективно държавно субсидиране и контрол. Здравната каса трябва да финансира само държавни и общински здравни заведения, а лечението в частните болници да бъде за сметка на частни осигурителни фондове и пациенти, пожелали това, допълни градският лидер на левицата.

Няма логика болният да плаща 1000 лв. за манипулация в частна болница, която за същото ще получи още толкова и от Здравната каса, а в същото време в държавните болници да се налага пациентите да си плащат медицинските изделия и консумативи.

Борислав Гуцанов е категоричен, че трябва да бъде подновено и спряното преди години държавно субсидиране на скринингови и профилактични програми. В резултат на прекратяване на финансирането на тази програми има значителен ръст на онкологичните заболявания в нелечим стадии през последните няколко години, увеличение на инфаркти и инсулти, безброй проблеми при децата – от гръбначни изкривявания до проблеми с очите.

И всички тези проблеми са резултат от преобразуването на здравните заведения в търговски дружества. Това трябва да се промени, казва вторият в листата на „БСП за България“ във Варна Борислав Гуцанов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!