Грижи за кожата през есента

Есента е време на преход и подходящите грижи могат да коригират щетите, нанесени през лятото, и да подготвят вашата кожа за зимата.    Дните стават по-къси, температурите падат и въздухът е по-сух, кожата губи ценна влага.
Необходимо е редовно ексфолиране и овлажняване с подходящи за вашия тип кожа продукти. Особено чувствителна е сухата кожа. Ежедневното хидратиране с емолиенти  предотвратява появата и изострянето на някои хронични заболявания – себореен дерматит, екземи, псориазис и др. При себорея на скалпа и косопад използвайте специфични шампоани  и лосиони. Мазната и/или склонна към акне кожа също се нуждае от хидратация, особено след прилагане на лечение на изостреното по това време на годината акне. Консултирайте се с дерматолог за подходящите продукти за лечение и поддържане на вашата кожа.
Защитавайте кожата на ръцете с хидратиращи защитни кремове. Носенето на ръкавици, шапка и шал е особено важно при студова алергия.
Пийте много вода и билков чай, консумирайте повече плодове и зеленчуци – ябълки, банани, киви, моркови, тиква, броколи и храни, богати на омега 3 мастни киселини – ядки, риба, авокадо.
Не забравяйте слънцезащитните кремове – ултравиолетовите лъчи могат да причинят пигментации, сухота, поява на бръчки и рак на кожата. Разхождайте се сред природата и спортувайте, така ще активизирате кръвообрaщението и насищането с кислород.
Наслаждавайте се на есента. Няма по-добро време от есента да забравим нещата, които ни тревожат. Да ги пуснем да опадат като сухи листа, да започнем да танцуваме отново, да се възползваме от мъничкото слънце, което все още топли…