Гражданка поиска зарята за празника на града да е по-рано

След обявяването на празничната програма за Деня на Варна, 15 август, варненка написа писмо на кмета, с което го призовава да направи празничната заря по-рано от предвиденото. Пищните фойерверките винаги са били кулминацията на празника на морската столица и хиляди, дори десетки хиляди варненци и туристи се стичат на брега на морето, откъдето гледката е най-хубава. Тази година началото на илюминациите беше обявено за 23:45 ч.
Според Надежда Драгоманска това е много късен час, защото ако 15 август е неработен ден във Варна, то 16 август не е и хората трябва да избират дали да гледат зарята или да се наспят за работа. Тя препрати до „Петел“ писмото си до кмета на Варна Иван Портних, на което още не е получила отговор. Публикуваме го без редакторска намеса:
„Г-н Портних, позволявам си да пиша на Вас, а не на сайта на община Варна, относно един въпрос, който ме дерзае от доста време. А ето и въпроса: нормално ли е илюминациите по повод празника на град Варна на 15.08.2016 да бъдат 00.00 часа? Това е традиция, която вече години наред се спазва. Нима 12 часа сред нощ е подходящо време за деца и работещи? Та нали децата ни са тези, които най-много и се радват и чакат! Човек трябва да е безработен или ученик във ваканция, за да може да си позволи екстрата да гледа празничната заря безпроблемно! Защото, съгласете се, че след зарята в полунощ следва едночасово прибиране най-малко до кое да е място на града! Нима в 21.00 или 22,00 часа не достатъчно тъмно за такова събитие? Не знам и затова питам… Давам за пример празничната заря за деня на военните или морските служещи – може и да бъркам повода, която е няколко дни преди 15 август и винаги е към 21,30 часа! Надявам се да ми отговорите!“