Граждани се оплакаха от агресивни просяци, полицията ги дебне

В началото на миналата седмица в редакцията на „Народно дело Седмицата“ постъпиха няколко сигнала за твърде агресивна просия в неделни и празнични дни в градинката на църквата „Света Петка“. Някои ги описаха като истински нападения, които са в разгара си в неделя след служба. Сигналите са тези неприятни случки бяха предадени на органите на реда.


Още във вторник последва отговор от полицията, от където обещаха проверка. Нашествието на просяци с деца, които дърпат посетителите на храма, обаче продължава още по-активно. Миналата неделя дори децата са още повече отпреди, забелязаха редовни посетители в храма. Хората изпратиха и снимки как са причаквани и дърпани на входа на храма от малки деца от ромски произход. Посетителите се притесняват за чантите си. Възрастните просяци стоят отстрани и пазят децата, които трябва да изнудват излизащите от храма. Никой не може да се отърве, жалват се хората.
Вече няколко месеца варненци се оплакват от въпросния тормоз в района на „Света Петка“. Някои дори не могат да паркират колите си, без да бъдат нападнати от малки деца от ромски произход, които им искат пари и за секунди започват да ровят в багажниците и чантите им.
Бандата се състои от 2-3 жени, които твърдят, че не са майки на децата. Хлапетата са момиченца, които се приближават до хора, особено до жени, и започват да молят за пари и храна. Когато получат нещо, продължават да настояват за още и още. После идват и възрастните им придружителки. С тях има и младо момче, което е инвалид, но може да ходи. Твърдят, че не са роднини. Понякога хората носят в храма хранителни продукти за безкръвни курбани. Когато видят това, членовете на бандата започват да им ги искат. Притиснати, хората дават всичките си торби, след което хлапетата ги отнасят някъде, връщат се и искат още.
Миналата неделя, след поредните оплаквания на миряни от тормоза на входа на храма, на мястото се е появил екип на полицията, съобщиха наши читатели. За съжаление, просещите деца и възрастните са се изнесли от района малко преди това, споделиха възмутени свидетели на агресивната и вероятно организирана просия.