Граждани питат: В Боровец-север се строи незаконно, кога ще изготвите план?

 

От 2014-а в бюджета на Варна са заложени близо 150 хил. лева за изработване на подробен устройствен план на селищното образувание Боровец-север, но той още не е готов. През това време някои от собствениците вече строят, което на практика е незаконно, стана ясно за заседание на архитектурната комисия към Общински съвет – Варна.


От името на жителите на Боровец бившият кандидат за районен кмет на „Аспарухово“ Мартин Златев постави проблема за обсъждане от съветниците. Гл. архитект на Варна Виктор Бузев призна, че закъснение има. Причината за него обаче не е в общината, а в кадастъра. До 2015-а Боровец-север не е имал кадастрална карта, без която не може да се прави подробно планиране на имотите там. След като тя е била изготвена обаче са завалели жалби от собствениците и в момента се водят поредица дела по въпроса.
Проблемът обхваща общо 85 имота, които обаче са на едно място. Според арх. Бузев, възможно е да се изготви план за местността без тях, като след завършването на съдебните процедури той ще се допълни. Съветниците от архитектурната комисия обаче препоръчаха първо да се види на какъв етап са делата между гражданите и кадастъра и едва тогава да се вземе решение как да се продължи изработката на плана.