Граждани недоволстваха заради паленето на гуми на Сирни заговезни

 

Години наред на празника Сирни заговезни в Белослав, а и на доста други места във Варненска област се палят огньове. Това става на нерегламентирани места, само от автомобилни гуми и кабели. Това ни е написал читател, който ни изпраща и снимка на подготовката на огъня.
„Общината чества празника с голям огън в центъра на града, съставен, както повелява традицията, само от съчки, но не взима мерки за това, което се случва на няколко места по кварталите. Миналата година поех една инициатива, преди да е станало фатален инцидент, и подадох сигнал в полицията за умишлен палеж. Така си предизвиках насрещна проверка и куп разправии с органите на реда.
В последствие пуснах сигнали до: РИОСВ – Варна, областния управител, пожарна безопасност, горско стопанство и общината, от всички институции получих отговор, че паленето на автомобилни гуми в горска и урбанизирана част на който и да било жилищен район е абсолютно забранено. В кв. „Акациите“ се запалват няколко тона, докарвани с камиони, бусове и каруци, гуми, мургави братя пазят цяла нощ, а на другия ден пунктовете за скрап са пълни. Общината осъжда това деяние, но не предприемат никакви предварителни мерки. Отново тази година ще подам сигнал на тел. 112 за умишлено запалване на забранени вещества и очаквам същия сценарий, пожарна, която идва и гледа, а полиция проверява мен като престъпник.
Понеделника, когато всичко е покрито с мазни сажди, църквата почита „Чистият понеделник“. На фона на присъстващия ЕС в България и мръсния въздух, смятам, че темата е много актуална, особено в последните дни. Вчера на едно от многото места започнаха да се събират автомобилни гуми (основното количество и кабелите се събират в събота, когато общината и РИОСВ не работят)“, написа гражданинът.
Междувременно Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна изпрати писма до кметовете на общините във Варненска и Добричка област, с които поиска да бъде засилен контролът за недопускане изгарянето на гуми и други отпадъци при отбелязване на празника Сирни заговезни на 18 февруари. Законът за управление на отпадъците (ЗУО) предвижда глоба от 2000 до 5000 лв. за физическо лице, което нерегламентирано, изгаря или извършва друга форма на нерегламентирано третиране на отпадъци, припомниха от инспекцията.