Гражданин се оплака, кметството отговори: Ето защо в жк „Чайка“ отсечени дървета останаха в тревата

Читател изпрати до „Народно дело Седмицата“ сигнал за отсечени иглолистни дървета, които са оставени в зелените площи между до блок 26 в жк „Чайка“ във Варна. Той ни изпрати и снимки от мястото.


„В голямата тревна площ видях няколко отсечени дървета и много се обезпокоих. Гледката е много грозна. Но много по-страшно е това, че за да се отсече дърво в града, е необходима документация и причина за това. Много бих се радвал да се даде гласност на тази ужасяваща сеч в квартал „Чайка“ във Варна и да се посочат ясните причини за стореното“, пише нашият читател.
Наш репортер се свърза с кмета на район „Приморски“ Петя Проданова, която обясни, че дърветата са отсечени още миналата година. Ако има някакъв проблем в този случай, той е, че фирмата, която е извършила сечта, не си е свършила работата докрай.
По думите на районния кмет дърветата са били болни. Петя Проданова беше категорична, че съмнения за това няма, тъй като процедурата за проверка на състоянието на растителността е в два етапа – от специалистите на района и от експертите на централната администрация на община Варна. „Общо взето, контролират се един друг. Трябва също да кажа, че специалистите в район „Приморски“ са много чувствителни на тема сеч и се стремят да спасят дървета по всеки начин“, коментира Проданова.
Районният кмет на „Приморски“ уточни, че в момента в районите сечта на дървета и клони е прекратена, защото договорът на фирмата, която изпълняваше тази дейност досега, е изтекъл. В момента тече процедурата за нова обществена поръчка.