Градини и ясли осигуряват специална храна за 50 деца

50 деца със специфични хранителни потребности вече посещават детските градини и ясли във Варна. За тях са осигурени специални седмични менюта с четири различни диетични режима – безглутенов, безказеинов, комбинация от двата, и друг – без риба, цитруси и яйца.
Община Варна е национален лидер в областта на детското хранене на деца със специфични нужди и детските заведения вече могат да се посещават от малчугани, страдащи от целиакия, алергии, метаболитни редки заболявания – фенилкетонурия, левциноза и др., обявиха на съвместна пресконференция днес представители на общината и специалисти от двете детски клиники към „УМБАЛ „Св. Марина“, съобщи общинският информационен сайт Live.Varna.bg.
Хранителните списъци са съобразени с всички европейски изисквания. Храната се приготвя в общински структури – „Комплекс за детско хранене“ и „Ученическо и столово хранене“. Предходния месец в 13 училища бе представена и програма скрининг относно “Превенция на диабет и здравословно хранене в училищна възраст“. Очаква се директорите на съответните училища да се включат към програмата, която обхваща учениците от І и ІІ клас.