Голямата награда „Варна“ предизвика политически конфликт

Общо 29 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието бяха отличени с ежегодната награда „Варна“ по традиция в навечерието на 24 май. Номинациите бяха одобрени с решение на Общинския съвет.

След дебати съветниците решиха поетът Станислав Пенев да е тазгодишният носител на голямата награда „Варна“. Тя му беше присъдена за дългогодишната му творческа, литературна и издателска дейност като председател на Сдружение „Литературно общество – Варна“ и главен редактор на в. „Литература и общество“, за впечатляващи публицистични и литературни резултати в представянето на съвременния литературен процес, за посветеността му в работата с младите поети ученици в морския град.

Престижните награди се дават на най-изявените през последната година хора на науката, образованието, културата и изкуството. Отличаването на Пенев обаче предизвика остра политическа реакция от страна на местната структура на „Демократична България“. От коалицията дори поискаха оставки по този повод.

„Демократична България – Варна категорично изразява възмущението си от приетото днес решение на ГЕРБ и ОбС-Варна. Мнозинството на ГЕРБ реши да се присъди Голяма награда „Варна” за култура на доказания агент на VI-то управление на ДС Станислав Пенчев Пенев с псевдоним „Пламен”/Решение №2-1130/21.11.2017г. /. Този срамен за градa ни акт на Общинския съвет беше направен в извънредно предложение от съветничка на ГЕРБ! Никога в историята на Варна не е имало носител на наградата, агент на ДС. Призоваваме за незабавна оставка на председателя на комисията по култура г-жа Мария Тодорова. ГЕРБ и ДС засрамиха културната столица Варна! Срам, срам, срам“, това се казва в разпространена позиция на „Демократична България“.