Големият победител на Оскарите: „Зелената книга“ идва във Варна със София Филм Фест

 

 

Паралелното издание на най-мащабния кинофестивал в България – София Филм Фест, отново ще се проведе във Варна за 10-и юбилеен път. От 15-и до 22-ри залите на ФКЦ ще посрещнат селекция от 18 филма, обиколили през годината най-големите кино столици като Кан, Берлин и Венеция. И ако има нещо, по което можем да познаем, че това е десета юбилейна година на феста за Варна, то това е планираната програма. Вкусовете на киноманите ще бъдат презадоволени с дълъг списък, включващ големия победител на Оскарите – „Зелената книга” (16 март; 19:00 ч.) и „Студена война” (22 март, 18:00 ч.) – номиниран за най-добър чуждоезичен филм. Място намира и най-доброто от алтернативното кино в лицето на провокатора Ларс Фон Триер и новия му филм „Къщата, която Джак построи“ (18 март; 20:00 ч.). Филмът е мрачна история, представена по философски и на моменти забавен начин. Вътрешен монолог, бродещ из мислите на един сериен убиец, но също тези на датския режисьор. Познавачите на творчеството на Триер трябва да се подготвят за голяма доза от познатото им изправяне на ръба на възприятията, емоциите и естетиката.

Палитрата на заглавията преминава през скандинавско, близкоизточно и европейско кино със задължителна спирка в България  с филмите „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и „Прасето“ на Драгомир Шолев. От далечна Япония пък пристига тазгодишният носител на Златна плама – „Джебчии“ на Хирокадзу Корееда.

„Първото нещо, което ми хрумна за слоган на филма, бе „Само престъпленията ни държат заедно“. В Япония престъпленията като телефонните измами и детските кражби, поощрявани от родителите, са яростно критикувани. Разбира се, такива престъпници трябва да бъдат порицавани, но се чудя защо всички толкова се ядосват за дребни нарушения, а същевременно има толкова много нарушители, които правят значително по-мащабни измами без последствия. Особено след земетресенията през 2011 г. не се чувствам добре, когато чувам някой да повтаря, че семейните връзки са важни. Затова реших да разуча тази тема, като разкажа за едно семейство, обединено от престъпление“ – Хирокадзу Коре-еда.

Друг интересен филм е копродукцията между Германия и Азербейджан – „Сутиенът“ (19 март, 20:15 ч.) на  Файт Хелмер. Машинистът Нурлан кара влака към Баку за последен път, преди да се пенсионира. По пътя през кварталите в града влакът му закача син сутиен от нечий простор. За да избяга от самотното си съществуване, Нурлан тръгва на най-приключенското пътешествие в живота си: да открие собственичката на това любопитно бельо. С изключителна целеустременост Нурлан чука на всяка врата по пътя на влака. И докато жените, които среща, имат своите причини да го допуснат в живота си, неговият „проект“ не остава незабелязан от съпрузите им. Колкото по-трудно става, толкова по-изобретателен и непримирим става Нурлан, за да убеди всяка жена да пробва сутиена.

Отново на Изток, но този път в Иран, ни отвежда лентата „Техеран, град на любовта“ (16 март; 15:00 ч.). Облягайки се на темата за нещастната любов – чест сюжет в традиционните персийски приказки, – филмът е игриво замислен триптих за хора, търсещи любов, напомнящ за непостоянната природа на човешкото щастие.

Любителите на документалните филми отново няма да бъдат пренебрегнати, като тази година не едно, а две заглавия ще бъдат представени в тази категория; „Пи Джей Харви; A Dog Called Money” (18 март, 18:00 ч.) и „Шестима музиканти и градът“ (19–22 март, 19:00 ч.), който е реверанс от страна на организаторите към голямата арменска диаспора във Варна. И ако музикалната линия в програмата не може да ви убегне, то причината е, че тазгодишното издание на София Филм Фест преминава под знака на 50-ата годишнина от фестивала Уудсток. Откриването ще бъде последвано от традиционното парти с музика на живо във фоайето на ФК, а още на следващия ден (16 март) ще се проведе и още едно парти, специално организирано по повод юбилея – на сцена Ротонда в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” в музикалната компания на La Migra.

Програмата е дълга и организаторите от Артин Вижън канят всички любители на качественото кино да се запознаят  с нея на Facebook страницата на фестивала. Билетите ще са в продажба от 1 март на билетна каса във ФКЦ, както и онлайн.