Големият Красимир Зафиров: Искат 10 млн. лева за СК „Спартак” АД, но кой ще повярва, че са реални пари

 

Легендата иска Софийска прокуратура да провери сделката за клуба

 Шефът на ОбС обяви, че няма да бутат трибуната на стадиона

Легендата на Спартак Красимир Зафиров поиска от Бойко Борисов да съдейства на клуба да си върне имотите. Както е известно, те са собственост на Спортен комплекс (СК) „Спартак” АД, но въпреки че получиха възможност за търговска дейност върху тях, неговите шефове не издържат клуба, нито поддържат базата. В резултат, спартаклии присъстват на олимпийския принцип в третия ешелон, а клубния им стадион е пълна разруха.
„Останах, меко казано, изненадан, когато с очите си видях, че в договора със СК Спартак АД никъде не пише, че комплексът трябва да издържа клуба, каквото беше неговото предназначение. Издържаше го само през сезон 2010/2011, докато мъжкият тим се върне във втория ешелон. След това бавно, но сигурно започна ограбването на Спартак. На практика тези хора в СК Спартак АД взеха имотите на клуба без пари, а не дават пари на клуба. И стадионът е в разруха, и в храсти. Те обаче построиха около стадиона две изкуствени маломерни игрища, една автомивка и тенис кортове. И сега за акциите на СК Спартак АД искат 10 млн. лева”, заяви Зафиров.
Според него единственото правилно нещо е ОбС Варна да прекрати този порочен за Спартак договор и общината да си върне собствеността върху стадионите „Спартак“ и „Локомотив“ с прилежащите им територии.


„Да, с фактури, Стилиянов ще докаже, че е вложил 10 млн. Чух, че вече станали и 11 млн. Но има ли човек, който да повярва, че това са реални пари? За това призовавам г-н Сотир Цацаров, Софийската прокуратурата, а не Варненската, да извърши проверка в СК Спартак АД – колко пари са вложени в инфраструктурата на стадиона и откъде са те. Призовавам също г-н Цветан Цветанов, който е координатор на ГЕРБ за Варна, и кметът на Варна Иван Портних, с когото съм се срещал поне пет пъти, да спрат тази несправедливост”, допълни легендарният вратар.
През последната седмица феновете на Спартак продължиха мощно кампанията за връщане на имотите на клуба. Те проведоха пореден протест през Общината и получиха подкрепа от много футболни агитки у нас и публични личности.


Лидерът на привържениците Стефан Калименов пък отправи следния призив към мажоритарния собственик на СК Спартак АД: „Фирма „Инжстрой“ да си съберат абсолютно всички лични вещи от канцелариите, от своите клубни барчета, от своите тенис кортове и от своите миниигрища, и да изчезнат на момента. Решени сме да стигнем до крайности. Молим Бойко Борисов да се намеси, да се намеси по начин, по който да защити обществения интерес и да защити Спартак Варна. Не може клуб на близо 100 години и с традиции, който единствен от българските отбори е играл срещу Манчестър юнайтед, да има такава разрушена база в центъра на града и тя да не е негова собственост.“
Запитан какво означава да стигнат до крайности и нещата да излязат извън контрол, Калименов каза деликатно: „Не искам да заплашвам, но ми звънят много публични личности. Звъни ми Тодор Стойков, звъни ми Николай Ишков, звънят ми и други. Повярвайте, те искат да се намесят, но не с протести.“
Разбра се още, че в четвъртък в Община Варна се проведе поредната среща между представители на „Синдикат-12” и председателя на Общински съвет Варна Тодор Балабанов. На срещата бяха поставени няколко въпроса, касаещи бъдещето на футболния „Спартак”, свързани с наболелия въпрос за базите на клуба, както и разширението на бул. „Васил Левски”, в чийто обхват попада стадион Спартак.
Там според новия план стадионът остава само с едно възможно място за паркинг в югозападната част на базата, тъй като сега съществуващият ще бъде разрушен заради новия булевард. Други части от стадиона също ще попаднат в обхвата на строителството, а именно: канцелариите на ОСК Спартак, архивът, стаите на домакина, вулканизаторът и автомивката до мини игрищата за футбол. Тодор Балабанов определи появилите се слухове, че част от трибуната ще бъде съборена като абсурдни и гарантира, че нито една седалка от трибуните няма да бъде засегната. На въпроса за СК „Спартак“ АД стана ясно, че са започнали разговори с мажоритарния собственик, като първата среща е била на 16 октомври.
Представителите на „Синдикат-12” отново изразиха твърдата си позиция, че прилежащите площи около стадиона са неделима част от спортното съоръжение и така трябва да останат и в бъдеще.