Гневна майка от Аксаково сигнализира: Имаме две детски градини, защо затварят едновременно?

 

Встъпвайки в длъжност, кметовете и общинските съветници у нас полагат клетва, в която се казва, че във всяко свое действие ще се ръководят от интереса на гражданите. Е, явно тази клетва лесно се забравя, защото понякога те правят точно обратното – карат гражданите да се съобразяват с техните недомислени решения, без значени какви трудности им създават. Пореден пример за това се вижда в Аксаково.

Гневна майка от Аксаково ни разказа, че се налага принудително да вземе отпуска, за да гледа детето си, което иначе посещава детска градина в града. Причината? По решение на общината и двете детски градини затварят от 31 август до 10 септември. Децата не се пренасочват в други детски градини през този период и така родителите са задължени да си ползват част от годишния отпуск по това време. Ето какво пише още нашата читателка:„Информирах по телефона на 27 август г-жа Венцеслава Генова, началник на РУО – Варна. Тя каза, че ще проучи въпроса. Обадих й се след два дни и каза, че е разговаряла с кмета на Община Аксаково г-н Стоилов и той е отговорил, че родителите са знаели, че трябва да си съобразят отпуските с решенията на Общината. В Кодекса на труда и в Конституцията на България никъде не е записано, че Кметът на Общината определя кога да си ползвам годишния платен отпуск. Не си спомням да съм назначавана в Община Аксаково и той да трябва да ми разрешава платения отпуск!

Парадокс е също, че миналата година по същото време, освен че трябваше да си ползвам платения годишен отпуск, за този период ми беше начислена и постоянната такса на детската градина, въпреки че тя не работеше?! Докога, дами и господа, с тези безумия?!

Докога, дами и господа, ще е най-важно какво иска Кметът, докога ще го оставяте да си прави каквото си иска ?!“