Гимнастичките се готвят край Варна за медали

 

 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети тренировка на момичетата от националния отбор по художествена гимнастика индивидуално, която се проведе по време на първия им лагер за сезона в „Спорт палас“ Варна.

„Лагерът ни е необходим за  последни корекции в съчетанията и работим много спокойно предвид добрите условия. Предстоят ни контролни и международни участия и състезания. На 13 февруари е първото официално контролно в зала „Арена Армеец“, след което на 14-и пътуваме за Гран при в Москва“, каза главният мениджър на отбора Бранимира Маркова.

Катрин Тасева, Невяна Владинова, Боряна Калейн, Петя Борисова, Вая Драганова и Йоана Николова са в отлична форма и са готови за предстоящите предизвикателства.

Момичетата са категорични, че условията в „Спорт палас“ са перфектни за тяхната подготовка.

Министърът пожела на момичетата да бъдат здрави и единни и да вярват във възможностите си. Бранимира Маркова увери Кралев, че момичетата ще се представят блестящо на следващите състезания.

 

 

Европейският град на спорта е с 30 000 картотекирани състезатели

 

 

Община Варна представи амбициозна програма за строителство на нова спортна инфраструктура. Отделени са над 14 милиона лева от общинския бюджет, с което морският град показва, че е достоен за титлата Европейски град на спорта.

„Във Варна има 275 клуба и над 30 000 картотекирани състезатели с голяма и богата спортна история. Един от градовете, които имат най-голям опит за организиране на домакинства от най-висок ранг. Тук е Световната квалификация по футзал. Както и една от групите на Европейското първенство по тенис за юноши до 16 г. Знаете, че там най-голяма звезда в момента в света на тениса до 16 г. е нашият Пьотр Нестеров – състезател на Черно море-Елит, Варна“, посочи спортният министър Красен Кралев.

Предстоят и домакинства на Волейболна лига на нациите, олимпийска квалификация по волейбол, Европейско първенство по хандбал за девойки, в района се провежда и Европейското първенство за девойки по футбол, както и станалият вече традиционен лекоатлетически маратон Варна, плувният маратон Варна-Галата, Световна купа по гимнастика и др.

Днес спортът за високи постижения се развива във Варна в две направления: детско-юношески и елитен спорт. На територията на Община Варна състезателна дейност развиват около 220 спортни клуба, с приблизително 25 000 картотекирани състезатели.

Според наличната специализирана спортна база, с която разполага общината, 58 спортни клуба ползват съоръженията безвъзмездно. Община Варна материално подпомага елитни варненски спортисти, покрили условията за участие според съответната спортна федерация в състезания, даващи възможност за покриване на квоти за участие на Олимпийски игри, Световни, Европейски първенства и Младежки олимпийски игри. През 2018 г. бяха подпомогнати 26 състезатели.