ГЕРБ претупа дебата за бюджета и изолира опозицията

Веселин Златков

Мнозинството около ГЕРБ в Общински съвет – Варна, демонстрира очевидна нервност и нежелание за дебат по проекта за местен бюджет 2016, което е най-важното решение на местния парламент за годината. В комисията „Финанси и бюджет“ на практика беше отхвърлено всяко предложение от опозицията.
Новият бюджет на Варна ще е в размер на 243 700 000 лв., като за приемането му остава само една стъпка и това е гласуването му на сесия. Въпреки че съветниците вече приеха вдигането на данъка върху придобиването на имущество, като първи приоритет на бюджета ще остане записано, че данъчната тежест за гражданите остава същата като досега. Очевидното разминаване в думи и действия беше обяснено с това, че този данък се внася еднократно при сделка с имот и теоретично не се плаща от гражданите всяка година.
Мнозинството отхвърли две конкретни предложения на лидера на БСП – Варна, Борислав Гуцанов. Едното беше за отпускане на средства за старата идея за превръщане на последната българска подводница в музей. Въпреки че всички приемат идеята като добра, мнозинството реши, че това не е приоритет и затова не може да се ангажира с отпускането на средства за тази цел. За да не излезе обаче, че ГЕРБ нямат желание да помогнат за превръщането на едно славно свидетелство за българската морска и военна мощ в музей, съветници от партията препоръчаха да се търсят европейски средства.
Другото предложение на лидера на левицата беше за изпълнение на обещанията към две варненски училища. Едното от тях е VII СОУ„Найден Геров“, което има остра нужда от физкултурен салон, а другото – I Езикова гимназия, която няма актова зала. От кметската администрация признаха, че не са готови да изпълнят тези стари ангажименти към двете средни училища през тази година и не са заложили суми в бюджета.

Приоритетите важат само при „правилни“ вносители

Добре е да се припомни, че образованието и младежките дейности са друг основен приоритет на новия общински бюджет, при това изрично записан като такъв. За съжаление, за управляващите е достатъчно да подчертаят, че парите в тази сфера се увеличават в проценти спрямо миналата година – и толкова. Решаването обаче на такива истински и наболели проблеми обаче засега се отлага. А сериозността и на двата въпроса беше потвърдена от шефа на общинската просветна дирекция Лилия Христова.
Така стана ясно, че управляващата коалиция на ГЕРБ и съюзниците им във Варна не е склонна да приема предложения, ако те идват от опозицията, дори и те да са в синхрон с приоритетите на бюджета. Монолитното гласуване показа на практика и че в мнозинството няма място за лични мнения, а само за послушно изпълняване на партийни поръчения, спуснати от кмета Иван Портних, който е и лидер на партията във Варна и областта.
Финансовата комисия обаче не пропусна да даде одобрение за проектите на няколко медии, които ще получат пари за отразяване на работата на местния парламент и общината като цяло. Средствата за това ще бъдат гласувани заедно с бюджета на предстоящата сесия на съвета.

Отхвърлиха данъчната амнистия с довода: „Ако я дадем веднъж, ще искат пак“

4 - 5 Bjudzhet 2

Комисията „Финанси и бюджет“ към Общински съвет –  Варна, отхвърли предложението на общинския съветник от БСП Борислав Гуцанов за частична данъчна амнистия. Според него физическите и юридическите лица могат да бъдат освободени от наказателни лихви за периода 2005 – 2015 г., ако в определен срок през тази година внесат главницата на задължението си към местната хазна. Амнистията обаче не бива да се прилага в случаите, в които  вече има започнати административно-наказателни производства. Основният мотив на предложението на Гуцанов беше, че така ще се повиши събираемостта на задълженията. Това е реален проблем за общинския бюджет във Варна, който за миналата година отчете сериозно изоставане в данъчните приходи в сравнение с първоначалните разчети.
Принципно управляващите от ГЕРБ и съюзниците им не оспориха логиката на предложението на лидера на опозицията в местния парламент на Варна. Те обаче предпочетоха да следват мнението на адвокат – довереника на общинския съвет, според който  предложението на Гуцанов не било законосъобразно.
„Познавам града и ако веднъж има данъчна амнистия, ще се чака следваща“, коментира съветникът от групата „Граждани и експерти и СДС“ Янко Станев. Не само колегите му от управляващото мнозинство приеха този довод, а и зам.-кметът по финансите Пейчо Пейчев. Той обаче добави, че варненци вече и без това са свикнали да изплащат просрочените си задължения. Към януари 2014-а те били 59 млн. лв. Към този момент неизплатените задължения към местната хазна във Варна са около 40 млн. лв., съобщи зам.-кметът. Той коментира, че ако има данъчна амнистия, това ще обезсмисли работата на администрацията да събира всички задължения. Пейчев коментира също, че според английска поговорка, варненци трябва да се радват, че плащат големи данъци, защото това значи, че печелят добре.

Промениха начина за приемане на капиталовата програма

Интересна промяна претърпя приемането на капиталовата програма на община Варна за 2016-а при подготовката на новия бюджет. В предишни години инфраструктурните и строителните обекти и мерки, за които местната власт смята да отдели средства, се обсъждаха от архитектурната комисия. Сега обаче тя попадна в ресора на комисията „Благоустройство и комунални дейности“ („БКД“). За комисията с най-дългото име – „Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места“ – остана само това да се произнесе по едно приложение към бюджета, което съдържа списъците за проектиране на нови общински обекти.
Реално обяснение за промяната на методиката по приемане на бюджета не беше дадено. Разбира се, от определена гледна точка, инфраструктурата може да се прецени като част от ресора на благоустройството, а не на архитектурата и организацията на територията на общината – това си е въпрос на гледна точка.
Единственият човек, който реално има отговорността и задължението правилно да разпределя преписките и проекторешенията към комисиите на съвета, е неговият председател – Тодор Балабанов (ГЕРБ). Това е първата толкова сериозна променя в методиката на работа на местния парламент, която той предприема.
Не може да подминем обаче и един факт, който също може да обясни това нововъведение. Председател на комисията „БКД“, която получава много по-голяма тежест, включвайки в ресора си и капиталовата програма, е Божидар Чапаров от групата „Граждани и експерти и СДС“. Фракцията, от  която е част и зам.-председателят на съвета Янко Станев, е най-важният и предан съюзник на ГЕРБ в управлението на Варна. Архитектурната комисия за сметка на това се ръководи от бившия народен представител националист Димитър Карбов. Той не се числи към нито една от формално регистрираните политически групи в съвета и принадлежността му към мнозинството около ГЕРБ далеч не е гарантирана. Не е изключено управляващата партия във Варна да е преценила, че е възможно той да предприеме някакви солови действия и затова да е насочила капиталовата програма към комисията, в която изненади не се очакват.

Болница „Св. Анна“ пак разчита на общината за техника

4 - 5 Bjudzhet 3

Един от най-драматичните моменти  в обсъждането на бюджет 2016-а беше свързан със здравеопазването. На заседание на ресорната комисия стана ясно, че болница „Св. Анна“, собствеността на която се дели между общината и държавата, изпитва остра нужда както от техника, така и от ремонти.
Варненските хирурзи оперират с дрелки, които са купени от магазините за строителна техника и са пригодени за медицински цели. Това разкри пред комисията общинският съветник  д-р Ивайло Митковски, представител на ДСБ. Той внесе искане за отпускане на 2,5 млн. лв. за нуждите на бившата Окръжна болница. Предварително в общинския съвет не бяха предвидени никакви пари за нейните нужди. Реакцията на комисията на това искане още веднъж показа, че съветниците в този мандат все още нямат самочувствието да вземат решения, които не са съгласувани предварително „отгоре“. Въпросът с отпускането на парите беше отправен към финансовата комисия, без специализирания орган към съвета да вземе конкретно решение по него. Окончателното решение се очаква да стане на сесията на общинския съвет, която е планирана за 27 и 28 януари.