ГЕРБ опитаха тихомълком да натоварят варненци с по-висок данък

Веселин Златков

Вдигане на данъка за придобиване на имущество – това неочаквано и смразяващо предложение се появи на заседание на бюджетната комисия на Общински съвет – Варна. Идеята за повишаването на размера му, който в момента е 2,6 % върху стойността на оценката, дойде от председателя на комисията Станислав Иванов (ГЕРБ). Подобно предложение липсваше от предварително обявения дневен ред на заседанието, проведено в събота. Заедно с това трябва да се отбележи, че към него нямаше становище на кмета Иван Портних, който в случая задължително трябва да има отношение към подобно натоварване на гражданите с допълнително данъчно бреме.
Неочакваната акция за вдигане на данъка до максимално позволената му по закон стойност от 3% очевидно нарочно беше представена като солова инициатива на Иванов. Принципно, не само като председател на бюджетната комисия, но и като всеки друг редови съветник, той има право да поставя проекторешения на обсъждане. Желанието му да бъде вдигнат данъкът върху придобиването на имущество обаче е в остро противоречие с основния приоритет на вече представения проект за бюджет на община Варна за следващата година. В него като пръв приоритет е записано запазването на данъчната тежест за варненци както досега. Звучи  доста невероятно Станислав Иванов, който до момента не нарушавал общата линия на поведение на мнозинството на ГЕРБ в управлението на общината, да тръгне на своя глава да вдига данъци.
Засега до решение по предложението не стигна. Проведеният дебат за вдигането на данъка обаче със сигурност ще продължи. Най-вероятно решението за него не беше взето сега заради острата реакция на лидера на БСП – Варна, и на опозицията в местния парламент Борислав Гуцанов. Той отбеляза, че в случая ГЕРБ се опитват да приложат във Варна призива на лидера си Бойко Борисов за вдигане на местните данъци. Според него обаче това е много лош знак за бизнесклимата във Варна, при това в период, в който икономиката й е в много тежко състояние. Гуцанов добави, че вдигането на данъка ще отприщи и лоша тенденция за избягването му под една или друга форма.
Лидерът на социалистите подложи на остра критика и факта, че едва в края на 2015-а се представя окончателния отчет на  бюджета за 2014-а. Това не противоречи на закона, но показва ясно как работи общинската администрация.
„В бюджетите за 2014-а и 2015-а има неизпълнение на приходите, и на данъчните, и на неданъчните, което вече се превръща в явна тенденция. Чудя се как се изготвят разчетите, след като реалното изпълнение се прави с година по-късно. Ако това бяха собствени средства и кметът и администрацията му управляваха собствена фирма, дали щяха да го правят по този начин?“, попита риторично Гуцанов.
По негово искане ще бъде изготвена и справка за всички изтеглени кредити на община Варна. Така ще стане ясно какво точно се случи с взетите през тази година като външно финансиране 43 млн. лв. Засега никой не е обяснил пред гражданите какво е направено с тези пари, които те ще трябва да връщат.