Георги Глушков отива в НБА след първата баскетболна титла на Варна

Левски бие вечния враг ЦСКА и прави ССК Академик  републикански шампион

През май 1985 година Варна се сдобива с първата титла в баскетбола. Печели я тогавашният ССК Академик, който днес носи името Черно море Порт Варна.
Финалният турнир в столичната зала „Христо Ботев“ е един от най-силните в историята, тъй като шестте тима са равностойни и имат равни шансове за златото. Освен варненци, към върха са устремени грандовете ЦСКА и Левски, Славия, Балкан (Ботевград) и Спартак (Плевен).
Водените от Симеон Варчев състезатели тръгват силно и в първите два дни бият последователно Левски и ЦСКА. След това е прекършен и Спартак след драма и три продължения, а после е взет скалпа на. Балкан на Сашо Везенков и Данчо Колев.
В последния мач като че ли задачата изглежда най-лесна, тъй като Славия вече е извън голямата игра. „Белите“ обаче играят феърплей и побеждават.
„Нашите баскетболисти бяха изтощени от предните битки, а славистите играеха за удоволствие и не бяха психологически обременени“, спомня си пред „Народно дело Седмицата“ Симеон Варчев.
Така новият шампион предстои да бъде излъчен в последния мач между Левски и ЦСКА. За „червените“ срещата е въпрос на чест, тъй като дори и да бият, не могат да станат първи. Левскарите обаче вдигат титлата при успех.
„Преди двубоя говорих с аса на ЦСКА Милко Арабаджийски. Той ми каза, че се хвърлят на 100 % за победа. Вероятно цесекарите са искали да не позволят на треньора на Левски Атанас Голомеев, който имаше голямо самочувствие, да им се подиграва после“, връща се назад във времето Варчев.

29-04
След оспорвана игра ЦСКА бие с 4 точки разлика и титлата отива във Варна.
Сред шампионите блестят Георги Глушков и Бойчо Брънзов, а с огромна заслуга за триумфа са още Димо Костов, Денислав Коцев, Валентин Стоев, Алекси Алексиев, легендата Христо Борисов, братята Иван и Борис Борисови и Маргарит Кайряков. В състава са също Михаил Манолов и Станислав Узунов.
След 48 часа златните момчета кацат на летище Варна и показват купата на своите съграждани. Посрещат си стотици хора, някои от които са разпънали плакат: „Добре дошли, шампиони“.
Същото лято звездата Георги Глушков се превръща в първия българин, играл в НБА. Центърът подписва договор с „Финикъс Сънс“, но клубът не получава нито цент от трансфера.
„Тогава парите ги прибираше държавата. Спомням си, че с 400 000 лева от Глушков направиха зали „Младост“ в Двореца на културата и спорта“, разкри Варчев.