„Галерия 8“ навлезе в 30-те с най-новите пейзажи на Милко Божков

 

На 19 юни първата частна галерия в България, варненската „Галерия 8“, навлезе в третото си десетилетие. Рождения си ден, както обикновено, тя отбелязва със самостоятелна изложба на любим художник. Не е никак странно, че за пореден път това е известният живописец Милко Божков.


Роден е на 3 март 1953 година във великотърновското село Ресен. През 1972 година се дипломира от Художествената гимназия в София. През 1978 година завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“, в класа по живопис на Добри Добрев.
Има над 80 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Люксембург, Полша, Русия, Франция, Холандия, Чехия Швеция и други. Участвал е в над 100 общи художествени изложби за живопис или графика в България и в чужбина.
Незабравими са съвместните му проекти със Светлин Русев, Стоян Цанев и Росен Донев – изложби, които да се надяваме не принадлежат на миналото и ще имат своето продължение.
Негови творби са притежание на Библиотеката на Конгреса в САЩ, Националната библиотека на Франция, Чешката национална галерия, на редица български галерии, а също и частни колекции у нас в чужбина.
Носител е на множество награди за живопис, сред които са Национална награда за живопис „Захари Зограф“ (2002) и Годишна национална награда за живопис „Владимир Димитов – Майстора“ двукратно.
През май 2016 г. е отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен.
Сегашната изложба, която може да бъде разгледана до 1 юли, ни среща с последните творби на Милко Божков. Картините носят както безпогрешно разпознаваемия почерк на автора, така и нещо ново за публиката, скрито някъде в средния формат на изгубените Милкови пейзажи.