В I Езикова гимназия: Избухна скандал с матурите, последва мощна подкрепа за обвинения учител

 

Родители обвиниха преподавател на дванайсетокласниците от Първа езикова гимназия – Варна, по български език и литература, че е изпратил на възпитаниците си есемес с отговорите на матурите по средата на изпита и това се случило под носа на проверяващите от МОН.
„На 18-и този месец синът ни се яви на държавен зрелостен изпит по български език и литература. Готви се много задълбочено, защото литературата му е любим предмет. След изпита детето ни, което е жизнерадостно и лъчезарно, изведнъж стана мълчаливо и потиснато. След многобройните ни опити да разберем причината, едва днес той ни сподели това, което го е измъчвало от дни.
След приключването на матурата синът ни включил телефона си и с огромно учудване попаднал на есемес от своя преподавател по БЕЛ, който съдържал отговорите от теста. Есемесът, получен по средата на изпита, бил изпратен до всички ученици от класа му – 12г – и завършвал с послание да бъде изтрит веднага след попълване на верните отговори. Синът ни разбрал, че всичките му съученици от класа също са получили отговорите и се възползвали от тях“, заявиха родители, цитирани от „Блиц“.
От своя страна Регионалният инспекторат по образованието отрече пред „Петел“ за подобен вид нарушение. „Нямаме такъв сигнал. Нямаше констатирани нарушения в деня на изпита. Никой не е подал сигнал при нас. Ние не сме разследваща институция. Телефоните бяха събрани с цел да се предотвратят такива опити. Няма логика да се изпращат есемеси при прибрани телефони. Сигналът не е официален и не е до нас. Най-вероятно е тенденциозен“, посочи Венцеслава Генова, шеф на РИО.
За съжаление, тежките думи, казани по този случай, не спряха дотук. Като абсолютна клевета определи анонимния родителски сигнал за изтичане на отговорите на държавния зрелостен изпит по български език и литература от учител в Първа езикова гимназия във Варна директорът на училището Веселин Василев.
Пред „Дарик“ той обясни, че анонимният сигнал е опит да се накърни добрият имидж на гимназията и така да се изгонят добрите преподаватели, които и без това са в недостиг. Василев отказа да коментира подробно случая, като обясни, че в момента в школото тече проверка.
Вътрешна комисия на МОН започна проверка на сигнала, а в писмо до прокуратурата се иска да бъде установена автентичността му. Ако се докаже, че учителят е изпратил отговорите на матурата до учениците чрез смс-и, ще се реагира с цялата строгост на закона, включително дисциплинарни наказания и съд. Обвинението е сериозно и няма да толерираме подобни случаи, заяви министър Меглена Кунева.
Обвиненият в пращането на съобщения учител Драгомир Чанков беше защитен от самите ученици, които написаха отворено писмо. В него се подчертава, че той е един от най-уважаваните и обичани учители, както и безспорно утвърдено име в сферата на преподаването на български език и литература не само във Варна. „За нас той е въплъщение на човешкия морал и никога не би допуснал да се случи нещо подобно. Човек с огромен опит, изключително усърден в работата си и доказан професионалист. За три години той ни предаде магията на литературата така, както никой досега не го бе правил, за което ние ще сме му вечно благодарни. Едно от първите неща, на които ни е научил, е именно да бъдем честни и отговорни млади хора. Той преподава на три от деветте завършващи паралелки във випуска и всеки един от съучениците ни би потвърдил общото мнение“, гласи още текстът на отвореното писмо.