В щата Флорида Чудото, Вятъра и Керековски живеят денонощно с Черно море

Петър Петров посети тримата си бивши съотборници в САЩ
Кольо Спасов ги зарадва с календар с автографи на всички футболисти от настоящия отбор

Дамян Георгиев-Чудото, Тодор Йорданов-Вятъра и Роман Керековски. Това са бивши футболисти на Черно море, които в момента живеят в САЩ, но въпреки огромното разстояние денонощно се вълнуват от събитията в любимия им варненския клуб.
Наскоро тримата получиха най-пресните новини от „моряците” от екссъотборника им през 70-те години Петър Петров. Последният гостува за три седмици на Тошко и Роман в домовете им в Сейнт Питърсбърг, град с половин милион население, на 5 минути с кола от Тампа, щата Флорида. Дамян и съпругата му живеят в Орландо, който е на час и половина с автомобил. Логично, Чудото дойде да се види с Петър Петров и сие, които след дни му върнаха визитата.
Пепи бе подготвил изненади за своите приятели, най-приятната от които календар на настоящия Черно море за 2016 година с автографи на всички футболисти. „Искам чрез вашия вестник да благодаря на Никола Спасов, който уреди този подарък и сам написа на календара: „На моите приятели в Америка”, заяви за „Народно дело Седмицата” Петров.
Той разкри също, че въпросният календар е донесъл късмет на Черно море: „Бяхме се събрали в българско заведение заедно с най-влиятелния българин там – г-н Бързаков. Той и неговият приятел са фенове на Локомотив Пд, но когато разбраха, че Черно море няма победа в 11 мача поред в „А” група, се снимаха за спомен с календара и започнаха да правят заклинания. Това даде резултат, тъй като на другия ден нашите биха Славия с 3:2 и прекъснаха черната серия.”
Петров подари също на тримата варненци плакети за заслуги към родния футбол от ЗС на БФС Варна, а на Дамян, макар и със закъснение, връчи специален плакет от БФС и Боби Михайлов, посветен на 45 години от европейската титла на България при юношите. Въпросният плакет е издаден през 2014 година.
В далечната 1969 година Дамян, наричан Чудото заради магията в краката му, е с огромна заслуга за евротитлата на нашите юноши. Варненецът е част от един голям отбор, в който блестят още Павел Панов и Георги Денев.
В Орландо Дамян се грижи за двете си внучки, когато дъщеря му и зет му са на работа, а съпругата му работи като администратор в хотел. „Дамян е добре, само дето краката го наболяват и по-трудно се придвижва”, разкрива Пепи.
Роман Керековски е в транспортна фирма и разнася резервни части за автомобили. Дори и на 58 г. Той продължава да е съдия на мачове от ученически и детски първенства. Жена му е медицинска сестра в болница. Техният син се е посветил на компютърния бизнес.
Бившият банкер Тошко Йорданов, когото феновете знаят като Вятъра заради бързината му, работи в туристическия бизнес, а съпругата му – доцент д-р Марияна Якимова – е в търговска верига „Дилърс”. Във Варна Марияна е известна като състезателка по художествена гимнастика и завеждащ катедра „Физкултура” в ТУ. По-малкият син на двамата – Богдан Йорданов, наскоро пък е станал победител в конкурс за мъжка физика във Флорида и през септември ще участва в националното състезание в Ню Йорк. Големият син на Йорданови – Данко, има фирма в Калифорния за оформяне на данъчни декларации.
„Тримата се чувстват прекрасно с любимите хора в САЩ. Варна и България много им липсват, но нямат намерение да се връщат, тъй като са се устроили там и се радват на живота. С Тошко и Роман гледахме мач от Северната лига на САЩ на стадиона на Тампа. В него отборът на Георги Христов срещна канадския Едмънтън. Ние развяхме родния трибагреник преди срещата и когато видя, че сме българи, Георги ни махна за поздрав”, каза още Пепи.
Питам го какво му заръчаха на изпроводяк тримата му приятели, и отговорът му бе светкавичен: „Казаха ми, като дойда другата пролет, да им донеса чимове от новото тревно покритие на „Тича” и ми пожелаха да гледам европейски мачове на „моряците” на нашия стадион.”