В центъра във „Виница“: Деца преодоляват двигателни проблеми с обучение по плуване

При децата, които се занимават с обучение по плуване, се наблюдава значително подобрение в двигателното и психичното развитие, мускулния тонус, координацията на движенията, терморегулацията, съня, храненето. Има закалителен ефект, който се отразява благоприятно върху имунната система, и по-рядко боледуват, обясни Антоанета Димитрова, кинезитерапевт в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) във варненския квартал „Виница“. Според специалиста хидротерапията е препоръчителна за деца с церебрална парализа, родова парализа, хидроцефалия, спина бифида, вродена луксация на тазобедрените стави, недоносени и др. Абсолютно е противопоказана при хронични отити, сърдечни заболявания, гърчове, при деца с епилепсия след преглед от невролог.
В Центъра за ранна интервенция и рехабилитация в ДМСГД се провежда обучение по плуване по специална методика. При доносените деца се започва от 3-я месец, а при недоносените от 6-ия месец, уточни Димитрова. Преминава се през 3 етапа. Първият е адаптация на кърмачето във водата. Вторият е обучение за контролиране на дишането, задържане над водата и за извършване на координирани движения. Третият етап също включва контрол на дишането, задържане във водата, координирани движения, но и комплекс от упражнения. Цялата процедура продължава между 10 и 25 минути, каза още специалистът.
Едно от кърмачетата, което вече е приключило първия си курс по обучение по плуване, е 6-месечната Бианка от Добрич. При първото й посещение в Центъра е констатирано, че тя има изоставане в двигателното развитие, лош контрол на главата, координацията длан – стъпало е липсвала. Бианка има хидроцефалия, оперирана е  в София, поставен й е шънт, поради което бе обездвижена почти 3 месеца, разказа майка й  Мария Нарчиса Данила Борисова. Още докато бяхме в София, доц. Ралица Георгиева ни препоръча да посетим Центъра и да направим рехабилитация, за да може Бианка да навакса изоставането в  развитието си. След хидротерапията всички лекари, които я преглеждат, бяха изумени от големия резултат, който е постигнала, сподели майката на момиченцето. В рамките на един терапевтичен курс, който продължава 10 работни дни, кърмачето вече е влязло в нормите за възрастта си.
Изключително благодарни сме на Антоанета. Освен всичко, което направи за детето, тя ме обучи и сега продължаваме с рехабилитацията вкъщи, каза още Мария Нарчиса Данила Борисова. Тя препоръча на родителите, чиито деца имат подобни проблеми, да посетят Центъра, който предлага изключително широк спектър от услуги. Част от тях са насочени към децата с двигателни проблеми, невро-мускулни и ортопедични заболявания и включват диагностика и ранна интервенция, както и комплексна рехабилитация: кинезитерапия по методите Войта и Бобат, физиотерапия (нискочестотна електротерапия, магнитотерапия, лазер терапия, ултразвук, светолечение и ударно-вълнова терапия), термотерапия, хидротерапия, механотерапия, биофийтбек, релационна психомоторика и сензорна интеграция.