В събота, 4 март: Жителите на Боровец и Ракитника излизат на протест заради цената на билетчето

Протест срещу цената на билета за градския транспорт събира живеещите в Боровец и Ракитника в събота, 4 март, от 10 ч. в центъра на Боровец. Хората са недоволни, че трябва да плащат 1,40 за билет по линиите с номера на автобуси 46, 55 и 60. „Няма никакво обяснение, защо след като по другите градски линии билетът е 1 лв. Да не се плаща толкова за пътуването до Боровец и Ракитника. В крайна сметка те влизат в територията на район „Аспарухово“ и са градска зона“, обясни инициаторът на протеста Мартин Златев. Той депозирал питане до кмета и до председателя на Общинския съвет. „Очаквам от 1.01.2017 г. Вие да спазите закона и да промените цената от 1.40 на 1.00 лв. за пътуване по линии № 46, 55 и 60, каквато е цената в целия град. След като до тази дата няма движение по казуса с цената на билета, не ми остава друго, освен да протестирам против Вашето безхаберие и да направя всичко възможно жителите на местност Боровец и Ракитника да бъдат запознати с това, че Вие ни ограбвате“, пише в питането до представители на местната власт.
„Не можем да чакаме безкрайно този отговор, затова ще го поискаме публично, като се съберем на протест в събота“, каза за „Народно дело Седмицата“ Мартин Златев. И добави, че тъй като решаването на проблема е от компетенцията на общинската власт, ще покани на този протест председателя на Общинския съвет като принципал на „Градски транспорт“ и управителя на фирмата превозвач.
Златев беше категоричен, че според Закона за териториалното деление на столична община и големите градове землището на Боровец попада в границите на град Варна, район „Аспарухово“. „С цената от 1,40 излиза, че жителите на Боровец се разглеждат от местната власт различно от всички други варненци. Ние не сме съгласни с това и настояваме цената на билета по двете линии да бъде еднаква с тази по всички останали градски линии“, коментира още той.