В социалната комисия: Общински съветник обяви, че ще намери работа на всеки

Юлия Георгиева

Във Варна безработица няма, има хора, на които не им се работи. Мога да намеря работа на всеки, който иска. Това заяви на заседание на комисия по социални дейности към Общинския съвет във Варна съветникът от Реформаторския блок Григор Григоров.
„Ще ви дам пример. В края на миналата година подпомогнахме едно момиче от район „Младост“, като й опростихме задълженията за наеми на общинско жилище. Тя няма работа, има установена инвалидност поради психиатрични проблеми. За да й помогна, реших да й предложа работа. Тя работи при мен точно един ден, напусна с думите, че тази работа не е за нея“, коментира съветникът и допълни, че ставало въпрос за връзване на лозички.
Като друг пример той посочи млад татко, който има две деца, съпругата му е работеща, а той самият учи във Военноморското училище и е безработен. „Този човек моли да му се помогне, тъй като таксата му за училището е 400 лева и на семейството му е трудно да ги отдели. Защо не се хване на работа? За 15 дни при мен ще ги изкара тези пари“, коментира съветникът.
Според него ролята на местните управници е да подпомагат хората, но най-вече да ги научат как да се справят сами. В отговор обаче общинският съветник Янко Станев посочи, че в условията на демографска криза следва община Варна да подкрепя родителите и младите семейства.

Правилата за раздаване на помощи – под всякаква критика

Общинската междуведомствена комисия е предложила да отпуснем 700 лева на съпругата на зърнен бос, разстрелян преди време. Та този човек има няколко хотела, как може съпругата му и детето му да нямат никакви средства. Това коментира общинският съветник от Реформаторския блок Григор Григоров на заседание на комисията по социални дейности.
Той даде случая като пример за лошото управление на общинските пари. „Недейте така, г-н Григоров, положението на жената наистина е тежко, с малко дете е, нямат средства, защото всичките им сметки са запорирани“, отговори му председателят на комисията д-р Лидия Маринова.
Разбира се, примерите, които Григоров даде, не бяха един и два, а поводът бе гласуването на еднократни помощи, отпуснати на 96 лица в размер на 36 550 лева. „Част от парите отиват при пострадалите от събарянето на незаконни постройки в „Максуда“. Та тези хора в момента живеят много по-добре, отколкото преди! Така ги учим не да се хванат на работа, а да чакат наготово!“, коментира общинският съветник. По негови данни има няколко случая сред тези 96 молещи за помощ, които са в близки родствени връзки. Например майка и двете й дъщери поотделно подават молба за еднократна помощ от общината и „ние като едни добри хора им я даваме“. Друг пример е за хора, които платили погребенията на покойници, които всъщност не са техни роднини.
„Не сте прав, г-н Григоров, аз съм присъствала на заседанието на комисията, която гледа тези молби, и повярвайте, зад всеки лев стоят факти и документи“, възпротиви се общинският съветник Калина Пеева.